Franskmand med tung arv velsignes som kommissæregnet

Trods en tung arv som forhenværende fransk finansminister har Pierre Moscovici fået Europaparlamentets økonomiudvalgs velsignelse til at blive EU-kommissær for økonomi og skat.

En afstemning onsdag aften gav Moscovici 31 stemmer for at blive kommissær for porteføljen. 15 stemte imod og 12 stemte ikke.

Moscovici var i strid modvind, da han var i høring i sidste uge.

Igen og igen måtte han forsvare sig mod skepsis og beskyldninger om, at han var uduelig som kommissær for økonomi, eftersom han har siddet to år som finansminister i Frankrig, hvor økonomien skranter alvorligt.

Det hjalp ikke kommissærkandidaten, at Frankrig kort inden høringen i sidste uge meddelte, at der ville gå yderligere to år, før landet kunne opfylde EU's strenge budgetkrav.

Økonomiudvalget besluttede så, at franskmanden skulle besvare ekstra spørgsmål, før man kunne tage stilling til, om han var egnet.

Tidligere onsdag aften fik også den finske kommissær, eksstatsminister Jyrki Katainen, grønt lys efter en afstemning til posten som næstformand og EU-kommissær for job, vækst og investeringer.

Også Letlands tidligere premierminister Valdis Dombrovskis blev efter afstemning godkendt som næstformand og EU-kommissær for udbygning af den økonomiske og monetære union.

Der har ikke været egentlig skepsis over for hverken Katainen eller Dombrovskis, men ingen af dem kunne dog føle sig sikre før onsdagens afstemning.

Begge kunne være faldet som led i det større spil mellem parlamentets politiske grupper, hvor både de borgerlige EPP og socialdemokraterne havde udset sig "svage led", som de ville kunne fælde, hvis modparten ikke skulle acceptere deres egne folk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip