Fredag bliver afgørende for planlagt syrisk våbenhvile

Internationale forhandlinger om fred i Syrien kan måske begynde i Genève 7. marts, siger en højtstående embedsmand i Ruslands udenrigsministerium til Reuters.

FN's Syrien-mægler, Staffan de Mistura, ventes senere fredag officielt at meddele en dato for en ny runde fredsforhandlinger. Han har kaldt fredag for en "afgørende dag" for Syrien med en planlagt våbenhvile fra midnat.

Men først skal de krigende parter give endelig besked, og aftalen skal godkendes af en gruppe med repræsentanter fra 17 lande, som støtter våbenhvilen. Først derefter kan FN's Sikkerhedsråd vedtage en resolution om sagen.

USA's præsident, Barack Obama, siger, at verdens øjne er rettet mod Syrien, og han siger, at det er op til Moskva og Damaskus, om det vil lykkes at få en aftale.

Aftalens hovedlinjer er forhandlet frem under Moskvas og Washingtons ledelse, og den udelukker militante jihadister i Islamisk Stat og andre sunnimuslimske ekstremister.

Aftalen om en våbenhvile er den hidtil største diplomatiske offensiv i forsøgene på at få bragt krigen i Syrien til en afslutning.

Obama siger, at der er grund til både håb og skepsis, hvad angår en potentiel våbenhvile.

- Vi gør os ingen illusioner, siger den amerikanske præsident.

- Vi er helt klar over alle de potentielle faldgruber, og der er et hav af grunde til at være skeptisk, men historien vil dømme os hårdt, hvis vi ikke gør vores for i det mindste at forsøge at sætte en stopper for denne forfærdelige konflikt ved hjælp af diplomati.

Yderligere understreger Obama, at Islamisk Stat (IS) vil blive knækket.

- Vi kommer til at udslette denne barbariske terrororganisation. Der kommer ikke til at være en våbenhvile, der respekterer Isil. Vi vil ubarmhjertigt fortsætte med at bekæmpe dem, siger Barack Obama og bruger et andet navn for gruppen.

Fredsforhandlinger i Genève i begyndelsen af februar kom aldrig rigtigt i gang.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip