Freden i Ukraine smuldrer: Fem soldater dræbt

Selv om Ukraines regering og prorussiske separatister indgik en våbenhvile for mere end en uge siden, er der endnu en gang meldinger om blodige kampe med flere dræbte.

Således oplyser det ukrainske militær fredag, at fem soldater er blevet dræbt i løbet af det seneste døgn. Syv soldater meldes sårede.

Til trods for de fem dræbte soldater mener militæret ikke, at konflikten i Østukraine er ved at blive optrappet.

- I øjeblikket bruges der kun håndvåben. De bruger ikke kampvogne eller artilleri, siger talsmand for det ukrainske militær Andrej Lysenko i en tv-transmitteret pressebriefing.

Sidste uges gennembrud i fredsforhandlingerne er udset til at være springbrættet til en mere omfattende fredsaftale. Ukraines præsident, Petro Porosjenko, havde håbet på, at der kunne holdes samtaler med separatisterne søndag, men det ser ikke ud til at kunne lade sig gøre.

Højtstående separatister siger nemlig, at de først kan være klar til forhandlingerne mandag, og det er den slags små stridigheder, der har været med til at hindre fredsprocessen.

- Vi har foreslået den 22. december, for denne dato passer os bedre af tekniske årsager, siger separatistlederen i Donetsk, Denis Pusjilin, til nyhedsbureauet AFP.

Frankrigs præsident, François Hollande, Tysklands kansler, Angela Merkel, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, har i løbet af ugen også sagt, at mødet vil ske søndag eller mandag.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, mødes fredag med Petro Porosjenko i Ukraines hovedstad, Kijev, forud for fredsforhandlingerne.

FN anslår, at flere end 4700 mennesker er blevet dræbt under den otte måneder lange konflikt. Næsten én million mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip