Frederiksen venter på Ombudsmanden i Eritrea-sag

Det videre forløb i den omdiskuterede sag om Udlændingestyrelsens udskældte rapport om forholdene i Eritrea afhænger nu af Folketingets Ombudsmand.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) afventer, om Jørgen Steen Sørensen går ind i sagen, før hun vil forholde sig til en egentlig undersøgelse.

Det siger hun, efter at hun har modtaget og studeret en række supplerende svar fra Udlændingestyrelsen i sagen. Mandag afleverede styrelsen en redegørelse om forløbet.

- Ombudsmanden har vist interesse for sagen, og jeg stiller alle oplysninger til rådighed, siger hun.

Spørgsmål: Vil du undersøge sagen?

- Jeg afventer Ombudsmanden, siger hun.

Ombudsmanden viste for halvanden uge siden interesse for sagen, men han besluttede også at holde sig ude af sagen på daværende tidspunkt.

- Det skyldes, at Justitsministeriet har oplyst, at ministeriet selv har iværksat undersøgelser af sagen, forklarede Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Han afviste dog ikke at gå ind i sagen på et senere tidspunkt.

- Ombudsmanden har bedt om at blive orienteret om Udlændingestyrelsens redegørelse, og om hvad Justitsministeriet eventuelt vil gøre på baggrund af redegørelsen. På denne måde følger Ombudsmanden med i Eritrea-sagen, skrev han.

Mette Frederiksen fastslog onsdag, at hun er tilfreds med svarene fra Udlændingestyrelsen.

Rapporten har fået kritik fra flere sider for at tegne et forkert billede af forholdene i Eritrea i forhold til, hvornår man kan sende asylsøgere hjem.

Som følge af kritikken har Udlændingestyrelsen valgt at se bort fra dele af rapportens konklusioner, når man behandler sager om asylansøgere fra Eritrea.

I år er der kommet cirka 2200 asylsøgere fra Eritrea. Sidste år var tallet 98.

/ritzau/

 

Dagens Gossip