Frifundet i narkosag: Nu får han fuld erstatning

Skrevet af admin

02/06/2014

Dagens topnyheder

En mand, der er frifundet i både byretten og i landsretten i en stor østjysk narkosag, får nu fuld erstatning for de 205 dage, hvor han sad varetægtsfængslet.

Retten i Aarhus besluttede mandag, at den frifundne mand skal have en erstatning på omkring 200.000 kroner, oplyser hans advokat, Kåre Pihlmann, til Ritzau.

Desuden pålagde retten statskassen at betale omkostningerne ved erstatningssagen.

Tre andre mænd fra Aarhus-området har fået hårde straffe i sagen, der handler smugling af 18 kilo heroin fra Syrien og Libanon til Tyskland.

For et år siden skærpede Vestre Landsret byrettens dom fra 12 års fængsel 14 års fængsel til bagmanden, mens to andre i både Retten i Aarhus og i landsretten har fået 10 års fængsel for at være kurerer.

Oprindelig var en fjerdemand også tiltalt i sagen, men han blev frifundet for anklagerne, da hverken byretten eller landsretten fandt beviserne imod ham i orden.

Han nåede imidlertid at være varetægtsfængslet i 205 dage, og derfor har han søgt erstatning.

Både Statsadvokaten og Rigsadvokaten har afvist at betale erstatning til ham for varetægtsfængslingen med den begrundelse, at han selv havde været skyld i fængslingen.

Men nu har Retten i Aarhus i sin dom afgjort, at manden er berettiget til erstatning, og Kåre Pihlmann mener, at sagen er et eksempel på, at anklagemyndigheden er alt for tilbageholdende med at betale erstatning.

- Sagen er desværre et ikke helt sjældent eksempel på, at frifundne har meget svært ved at ved at få erstatning og må bruge tid og energi på at føre retssager ved domstolene, før de omsider får deres ret, siger Kåre Pihlmann.

Den sædvanlige takst for uberettiget varetægtsfængsling er 6100 kroner for det første døgn og 750 kroner for hvert efterfølgende døgn. Hertil kommer renter.

/ritzau/