Frigivet amerikansk gidsel: Jeg er overvældet af følelser

En amerikansk journalist, der blev bortført af militante i Syrien, takker nu alle dem, der har støttet ham under hans to år som fange i det borgerkrigshærgede land.

45-årige Peter Theo Curtis er efter sin frigivelse vendt hjem til USA og talte onsdag kortvarigt fra sin mor Nancy Curtis' hjem i Cambridge i delstaten Massachusetts.

- Da jeg var i fængsel, havde jeg ingen idé om, at så stor en indsats blev gjort på mine vegne. Nu, hvor jeg har fundet ud af det, er jeg helt overvældet af følelser, siger han.

Curtis ankom til USA tirsdag fra Tel Aviv i Israel. Forinden var han blevet overleveret til FN's fredsbevarende styrker i Golanhøjderne sent søndag.

Freelancejournalisten siger, at han er overrasket over, hvor mange fremmede, der sagt velkommen hjem til ham.

- Jeg husker pludselig, hvor godt det amerikanske folk er, og hvilken form for venlighed de har i deres hjerter. Jeg siger mange tak til jer fra mit hjerte, siger han.

Amerikanerens løsladelse kom mindre end en uge efter, at en video blev offentliggjort, hvor en anden amerikansk journalist, James Foley, bliver henrettet ved halshugning af jihadister fra Islamisk Stat (IS).

Curtis blev holdt som fange af en anden militant gruppe med tråde til al-Qaeda-netværket, al-Nusra Fronten.

Qatars regering spillede en stor rolle i at få Curtis på fri fod, men har over for familien forsikret, at de ikke har betalt for hans frihed ved hjælp af en løsesum. Washington har en striks linje om, at man aldrig betaler løsesummer, idet amerikanere verden over i så fald ville være truet.

- Jeg er overvældet med lettelse over, at dagen er kommet, og min søn står her ved siden af mig, siger journalistens mor, Nancy Curtis.

- Men det er en foruroligende lejlighed på grund af den seneste uges begivenheder. Mit hjerte går ud til de andre familier, der lider, fortsætter hun og beder nu om, at familien får ro.

Curtis blev bortført efter sidst at være set i oktober 2012 i den tyrkiske by Antakya, hvorfra han krydsede grænsen til Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip