Frihandelsaftale med USA kan trække ud i årevis

Det vil komme til at vare adskillige år, før en ny frihandelsaftale med USA kan være i hus og træde i kraft, forudser handelsminister Mogens Jensen (S) efter et ministermøde i Bruxelles fredag.

Aftalen - forkortet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership - forhandles i øjeblikket mellem EU-Kommissionen og USA. Men den skal sidenhen godkendes af både EU-Parlamentet og medlemslandene, og i en del EU-lande er der store betænkeligheder.

- Det burde være muligt at få dette klaret inden udgangen af 2015. Men der går yderligere to år, fra underskrifterne er sat, til alt det juridiske er gennemgået, siger ministeren.

Ifølge Mogens Jensen er der mange myter bag modstanden mod en handelsaftale med USA og en sideløbende aftale, der skal beskytte investorer mod vilkårlige overgreb fra regeringer i de lande, hvor de investerer.

- Nogle mener, at EU-landene overlader alt til de frie markedskræfter, og at aftalen bliver et redskab til at diktere love i enkelte lande. Men man kan ikke komme tilbage med en handelsaftale, der antaster staternes mulighed for selv at regulere, siger Mogens Jensen.

- Nogle siger, at vi ikke kan opretholde vores miljøstandarder, og at der nu skal være adgang for gmo-inficeret kød på vore markeder. Men den slags kan man slet ikke beslutte i en handelsaftale.

Aftalen om at beskytte investorer, inklusiv et voldgiftssystem til at løse tvister, er et kernepunkt. Sådan er det allerede i 37 andre aftaler, Danmark har indgået med lande uden for EU. I hele EU er der 1400 sådanne tosidede aftaler.

Men også her er der uenigheder mellem landene.

Mogens Jensen ønsker, at TTIP skal danne præcedens for andre aftaler ved at sætte ambitiøse standarder også på det sociale område og inden for arbejdsmiljø.

- Vi kan se, hvordan det buldrer af sted i Asien. Hvis to store magtcentre som USA og Europa ikke formår at lave en aftale, er det en falliterklæring og et kæmpe nederlag for os alle sammen, siger Mogens Jensen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip