Frihedspartiet står til comeback i Wien

Frihedspartiet et stykke ude på den østrigske højrefløj ser ud til at få et forrygende valg ved søndagens lokalvalg i Wien, Østrigs hovedstad.

Meningsmålinger siger, at partiet kan blive næsten lige så stort som Socialdemokratiet i Wien.

Socialdemokraterne har siddet med borgmesterkæden i Wien siden 1945, og de ser også ud til stadig at have den største opbakning.

En måling forleden i avisen Kurier viste, at 37-38 procent af vælgerne vil stemme socialdemokratisk, men 33-34 procent vil stemme på Frihedspartiet.

Det er langt flere end rekorden i 1996. Dengang fik Frihedspartiet, der da havde den nu afdøde leder Jörg Haider i spidsen, 28 procent af stemmerne.

Iagttagere i Østrig siger, at det er den store tilstrømning af flygtninge og migranter fra blandt andet Afrika og Mellemøsten, der har givet Frihedspartiet medvind.

Østrig ligger mellem Ungarn og Tyskland - altså lige på den vej, som hundredtusinder af flygtninge og migranter bruger for at komme til Nordeuropa.

Østrig venter at modtage 85.000 asylansøgninger i år.

Frihedspartiet har talt for, at Østrig skal gøre som Ungarn for at håndtere situationen.

Ungarn har sat pigtråd op langs grænsen og skærpet bevogtningen for at holde de mange mennesker ude af landet.

Lederen af Frihedspartiet er den 46-årige Heinz-Christian Strache, der håber, at valget i hovedstaden bliver en "historisk forandring".

- Det vil lykkes for os. Jeg kan mærke det, sagde han ved et vælgermøde i torsdags.

Valget er kun et lokalvalg, og det næste forbundsvalg er først berammet til 2018.

I de nationale meningsmålinger klarer Frihedspartiet sig næsten lige så godt som i Wien og bedre end socialdemokraterne.

Partiet ligger til at få 30 procent af stemmerne i hele landet.

De første resultater fra valget ventes ved 18.30-tiden søndag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip