Friis Bach kunne også flyve på første klasse

Skrevet af admin

|

22/11/2013

Dagens topnyheder

Det var ikke kun Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), men også tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der kunne flyve på første klasse betalt af Global Green Growth Institutes bistandsmidler. Det fremgår af GGGI's rejseregler.

Udenrigsministeriet har lagt rejsereglerne frem, efter at Christian Friis Bach torsdag valgte at træde tilbage som minister.

I Udenrigsministeriet afviser man dog, at Christian Friis Bach har benyttet muligheden for at flyve på første klasse. Han skulle under alle omstændigheder følge ministeriets rejseregler.

Men andre medlemmer af bestyrelsen kan have rejst på første klasse for danske bistandskroner.

På side seks i GGGI's "Travel expence policy" fremgår det, at Lars Løkke Rasmussen som formanden for GGGI flyver på første klasse.

Lige under det punkt fremgår det, at medlemmer af bestyrelsen som Christian Friis Bach flyver på "første klasse/business class".

I sin tid som udviklingsminister fik Christian Friis Bach udarbejdet en opgørelse, der viste, at det i internationale organisationer kun er FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, eller hans stedfortræder, der af sikkerhedshensyn flyver på første klasse.

Dermed har GGGI haft helt ekstraordinære rejseregler.

Reglerne blev udarbejdet i april 2012. Det er en måned før det bestyrelsesmøde, hvor Christian Friis Bach og den øvrige bestyrelse nikkede ja til de ekstravagante rejseregler for bistandsmidler.

Torsdag valgte Christian Friis Bach at gå af som minister, fordi han har oplyst over for Folketinget, at han ikke har behandlet eller godkendt reglerne.

Den tidligere minister forsvarede sig med, at rejsereglerne var et underpunkt til et andet punkt på bestyrelsesmødet. Han var derfor ikke opmærksom på rejsereglerne.

Udenrigsministeriet har også fremlagt dagsordenen for bestyrelsesmødet. Heraf fremgår det, at rejsereglerne ganske rigtigt er et underpunkt, men selve ordet "Rejseregler" står faktisk opført på den ene A4-side, som udgør dagsordenen.

Alligevel overså både den tidligere minister og embedsmændene i Udenrigsministeriet, at rejsereglerne skulle godkendes på mødet.

Det er uklart, om selve det 12-sider lange dokument "Travel expence policy" har ligget på bordet under mødet, eller om det har været udleveret til Christian Friis Bach og embedsmændene i Udenrigsministeriet før mødet.

/ritzau/