Friis Bach: Radikalt mandat er skulderklap til Europa

Der blev skålet i champagne, givet krammere og spist godt til af skærekagen med den EU-blå glasur og de gule stjerner, da Radikale Venstre holdt valgfest på Christiansborg efter søndagens valg til EU-Parlamentet.

Lettelsen var stor, for de førte valgstedsmålinger viser, at partiets spidskandidat Morten Helveg Petersen kan tage plads i parlamentet efter fem år uden et radikalt mandat i Bruxelles.

Og det er ikke kun et skulderklap til De Radikale, men et skulderklap til et dybt integreret Europa, at partiet er tilbage i EU-Parlamentet, siger Christian Friis Bach.

- Det er et skulderklap til den EU-positive linje, vi har ført, og dermed også lidt til hele det europæiske samarbejde, siger Christian Friis Bach.

Han føler, at De Radikale har stået meget alene med den EU-positive linje. Især har han savnet klare udmeldinger fra de borgerlige partier.

- Vi har stået alene med vores holdning. Der har eksempelvis ikke været en eneste blandt de borgerlige politikere, som har turdet stille sig frem og sagt, at vi tror på Europa. Den stemme har været fraværende, og det har gjort det svært for os, siger han.

Debatten i valgkampen har taget udgangspunkt i indenrigspolitiske emner som EU-borgeres ret til danske velfærdsydelser. Og det synes Christian Friis Bach er ærgerligt, for det er de store linjer, som der har været behov for at diskutere nuanceret.

- At vi får et mandat i parlamentet giver vores politik sammenhæng og slagkraft. Vi vil arbejde på at forbedre det europæiske fællesskab, som har betydet så meget for Europa og for Danmark, siger han.

Ved valget for fem år siden fik Radikale blot 4,3 procent af stemmerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip