Frikendt efter 30 år på dødsgang i USA: Solen skinner

- Solen skinner faktisk.

Det var 58-årige Anthony Ray Hintons første ord, da han fredag blev løsladt efter næsten 30 år på dødsgangen i delstaten Alabama for en forbrydelse, han ikke begik.

Hinton blev i 1986 dømt for at have begået to drab med et våben, der blev fundet hjemme hos den dengang 29-årige mands mor.

Men i en appelsag er det blevet bevist, at den pistol, som han skulle have anvendt til drabene, ikke kan kædes sammen med de projektiler, der blev fundet i ofrene.

Det oplyser organisationen Equal Justice Initiative, der har kæmpet hans sag, i en pressemeddelelse. Equal Justice Initiative hjælper folk, der ikke selv har penge til det, med at få deres sag prøvet på ny.

Organisationens advokater har fået tre førende våbeneksperter til at vurdere de tekniske beviser, og de er nået frem til, at Hintons våben ikke kunne have affyret de dræbende skud.

Hinton har på intet tidspunkt erkendt sig skyldig, men stædigt fastholdt sin uskyld i sagen. Han blev budt velkommen i friheden af sin familie, da han fredag kunne forlade fængslet i Birmingham i Alabama.

- Jeg burde ikke have siddet 30 år på dødsgangen. Alt, de skulle have gjort, var at teste pistolen, sagde han i solskinnet.

Han tilføjede, at han fortsat vil bede for pårørende til de personer, der blev dræbt i 1985, for de har - ligesom ham selv - været udsat for justitsmord.

Hinton var en af de længstsiddende fanger på dødsgangen i Alabama.

Siden 1973 er 152 personer blevet løsladt fra amerikanske fængsler efter at have været dømt til døden. Typisk har ny teknologi kunnet bevise, at de ikke var skyldige.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip