Frivillige forsvarer Irak

Den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, begynder at få mere styr på sine styrker efter de kaotiske forhold i sidste uge, hvor Isis-jihadister erobrede kontrol over store områder i den nordvestlige del af landet.

Frivillige er strømmet til Samarra som ifølge al-Maliki er "samlingsplads og udgangspunkt" for en modoffensiv mod jihadisterne.

- Dette er begyndelsen på slutningen for dem, sagde premierministeren lørdag til officerer fra hæren i Samarra ifølge irakisk tv.

Samarra ligger midtvejs mellem Bagdad og den næststørste by Mosul, som kom under den sunnimuslimske jihadistbesægelse Isil i sidste uge.

Regeringen i Bagdad har givet al-Maliki, som også er forsvarsminister, "ubegrænsede magtbeføjelser."

Premierministeren gentager på en hjemmeside sin opfordring til alle irakere om at "kæmpe i denne krig mod retfærdighedens og troens fjender."

Lørdag kørte lastbiler med frivillige, der sang patriotiske sange, gennem Samarra, og tusindvis af frivillige skulle også have meldt sig ved sikkerhedsstyrkernes rekrutteringssteder i provinserne.

Sikkerhedsstyrker har også omgrupperet sig, og situationen er en anden end i sidste uge, hvor soldater tog deres uniformer af og klædte sig i civilt tøj for at undgå jihadisterne.

Regeringshæren har også været i stand til at bevare kontrollen over al-Muqdadiyya i Diyala-provinsen.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har tilkendegivet, at Teheran er parat til at støtte den irakiske regering, som lørdag vandt kontrol over den lille by Ishaqi, sydøst for Samarra.

Maskerede jihadister under Isils sorte flag har til hensigt at oprette et middelalderagtigt kalifat, som skal strække sig over en del af Irak og Syrien med andre grænser end dem, der blev trukket af europæiske kolonimager for et århundrede siden.

- Vi har genvundet initiativet, og vi stopper ikke, når vi har befriet Mosul, men først når vi har befriet alle områder for Isil-terrorister, skriver general Qassim al-Moussawi, der er talsmanden for hærens øverste leder.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip