Frontex efter topmøde: Mere end forventet

Frontex, der er EU's grænseagentur, glæder sig over udfaldet af torsdagens EU-topmøde, hvor det er blevet besluttet at tredoble budgettet til Frontex-missionerne i Middelhavet

Det er EU-operationerne Triton og Poseidon, der står for kystbevogtningen ud for Italien og Grækenland, som får en økonomisk indsprøjtning, så de bedre kan håndtere de store strømme af migranter og flygtninge, der forsøger at krydse Middelhavet fra Afrika.

Og en tredobling overstiger Frontex' forventninger, lyder det fra Fabrice Leggeri, der er chef i Frontex.

- Det vil hjælpe til en betydelig udvidelse af vores operationer i Middelhavet. Vi vil øge vores indsats for at forebygge fremtidige tragedier, siger han i en skriftlig kommentar.

Han takker samtidig de medlemslande, som har lovet at sende eksempelvis ekstra skibe og luftfartøjer.

Det øgede bidrag falder efter weekendens migrantkatastrofe i Middelhavet, hvor 800 mennesker ifølge FN mistede livet.

I dag bliver der brugt omkring 21,5 millioner kroner om måneden, men med en tredobling står budgettet til at komme på linje med det, Italien brugte på den nu nedlagte eftersøgnings- og redningsmission Mare Nostrum.

Der er dog ikke lagt op til et ændret mandat.

Triton har tidligere været stærkt kritiseret for at have langt færre ressourcer og et mindre patruljeringsområde end det italienske program. Derfor har der fra flere sider været udtrykt bekymring for, om det fører til flere dødsfald på havet.

Modsat har Mare Nostrums meget aktive redningsindsats været beskyldt for i nogen grad at opmuntre folk til at krydse det åbne hav.

Der er behov for at handling nu, lyder det fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter mødet.

- Vi bliver nødt til at handle hurtigt. Derfor tredobler vi budgettet for de relevante Frontex-missioner, hvilket selvfølgelig vil forbedre dem, siger kansleren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- For Tyskland kan jeg tilføje: Hvis det viser sig, at pengene ikke rækker, bliver vi nødt til at tale om det igen. Penge skal ikke være problemet.

I løbet af de næste dage vil Frontex holde møde med blandt andet EU-Kommissionen for at planlægge operationelle opgraderinger.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip