Frygt for ebola får unge til at droppe rejser til Afrika

Frygten for den dødelige sygdom ebola har ramt de unge i Danmark, der i stigende grad dropper rejser til Afrika.

57 procent færre end normalt har således meldt sig til at lave frivilligt arbejde i Afrika gennem Mellemfolkeligt Samvirke.

- Vi kan mærke, at der i løbet af de sidste måneder simpelthen er sket et markant fald i folk, der vil til Afrika, siger Vibeke Vinther, der er national chef i Mellemfolkeligt Samvirke.

- Vi kan også mærke det ved, at folk ringer og spørger til ebola. Og vi ved, at når der er en, der ringer, er der rigtige mange bagved, som bare opgiver og lader være med overhovedet at ringe og spørge, siger hun.

Ebolaudbruddet begyndte i Vestafrika for knap et år siden, og siden har over 4000 mennesker mistet livet til sygdommen ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO's seneste statistik.

Liberia er det land, som er hårdest ramt. Her har 2316 mennesker mistet livet.

Hvert år sender Mellemfolkeligt Samvirke omkring 800 ud i verden for at lave frivilligt arbejde, på højskole eller i praktikophold. Af dem har omkring 600 af rejserne destination i Afrika.

Det er tilmeldinger til volontørprogrammet Global Contact i afrikanske lande, der pludselig er blevet fravalgt i langt større grad.

Mellemfolkeligt Samvirke sender dog ikke unge af sted til ebolaberørte lande. Men Vibeke Vinther kan godt forstå de unges bekymring.

- Jeg forstår bestemt godt, at folk er påvirket af ebola. Det er vi alle sammen.

- Men det, vi siger til folk, er, at man skal se på, hvor stort et kontinent Afrika er, og hvor smitten er i de lande, siger Vibeke Vinther.

Hun påpeger, at der ikke er meldinger om, at man skal have specifikt øje på ebola, hvor Mellemfolkeligt Samvirke har deres primære program, som er koncentreret i Østafrika i Kenya og Tanzania.

Organisationen henviser samtidig til de officielle rejsevejledninger og opfordrer til, at folk forholder sig til dem.

- De lande, hvor der er rejsevejledninger, der siger, at man kan tage af sted, så opfordrer vi til, at man tager af sted. Vi synes, at det er enormt vigtigt, at unge kommer ud og oplever verden, siger Vibeke Vinther.

Det er de afrikanske lande Guinea, Sierra Leone, Nigeria og Liberia, som i øjeblikket kæmper med ebola.

/ritzau/

 

Dagens Gossip