Frygt for Rusland tager til i Baltikum

Estland, Letland og Litauen vil optrappe det militære samarbejde og øge bevillinger til Nato's luftovervågning over de tre baltiske stater som reaktion på, at stadig flere russiske fly flyver tæt på deres grænser, oplyser forsvarsministrene fra de tre lande.

De tre baltiske stater er i stigende grad bekymret over Ruslands adfærd, efter at Moskva annekterede Krim i marts og konflikten i det østlige Ukraine er eskaleret.

Nato har mere end 100 gange sendt fly på vingerne som reaktion på russisk flyaktivitet, hvilket er tre gange mere end i 2013.

Mandag blev der observeret 28 russiske militærfly - deriblandt TU-95 og TU-22 strategiske bombefly over Østersøen nær Letlands grænse. Et russisk fly krænkede Estlands luftrum i over et minut.

- Denne situation er uden fortilfælde, og den udgør et vendepunkt, siger Letlands forsvarsminister, Raimonds Vejonis.

Den estiske forsvarsminister, Sven Mikser, kalder sådanne flyvninger "unødvendige og provokerende."

De tre baltiske stater, der alle er med i Nato, er gået ind på hver især at betale tre millioner euro (omkring 22,3 millioner kroner).

Vejonis siger, at Letland risikerer flere provokationer fra Ruslands side, når landet den 1. januar overtager EU-formandskabet for et halvt år.

- Jeg er overbevist om, at vi vil se forsøg på at ydmyge landet og statsligt ansatte, og det forbereder vi os på, siger han.

Som et levn fra den kolde krig har Rusland i efteråret provokeret både nabolande og vesteuropæiske lande ved at teste deres kapacitet og evne til at forsvare sig i luften. Manøvrerne betragtes som en utvetydig besked fra russerne om, at de er i stand til at svare igen, hvis de bliver presset for hårdt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip