FTF advarer mod privatiseringskorstog

Skrevet af admin

22/07/2014

Mest læste i dag

Kommunerne skal tænke sig godt om, før de kaster sig ud i et bevidstløst udliciteringskorstog for enhver pris. Det mener formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.

- Vi er ikke principielt imod udlicitering, men vi har bare ikke set specielt vellykkede eksempler på, at det fungerer på områder, som har med mennesker at gøre, siger hun til Ritzau.

Det er især et håb i de økonomisk pressede kommuner om at spare penge, der giver stadig flere borgmestre på tværs af partiskel mod på at overlade flere opgaver til private firmaer.

Herunder også opgaver på de bløde områder. Op mod 10 kommuner har eksempelvis nu udliciteret plejecentre.

- Men vejarbejde er én ting. Mennesker er ikke en standardvare. I ældreplejen ved man jo ikke, om der i morgen kommer en masse demente. Derfor er det vigtigt med fleksible tilbud, der kan tilpasses situationen, og det er svært at skrive ind i et udbud, siger Bente Sorgenfrey.

Hun advarer kommuner mod i håb om kortsigtede gevinster at sætte vigtige områder over styr, som er tæt på borgerne.

- Det er vigtigt, at vi netop dér har ekstra fokus på kvaliteten, og at man opretholder en viden om området i kommunerne. Ellers er det en kæmpeopgave at tage over, hvis en kommune er utilfreds med kvaliteten eller en privat udbyder ikke magter opgaven, siger hun til Ritzau.

Som eksempel peger hun på Sverige, hvor en privat koncern med ansvaret for 40 folkeskoler og gymnasier gik konkurs.

Frem for udlicitering bør kommunerne i højere grad rette blikket mod mulighederne for at lave flere offentligt-private samarbejder (OPP), mener FTF-formanden.

- Det foregår mellem to ligeværdige parter, hvor kommunen samtidig kan bevare følingen med, hvordan tingene bliver gjort.

Ifølge en rundspørge fra Dansk Erhverv forventer mange borgmestre da også en vækst de næste fire år i OPP-samarbejder.

/ritzau/