FTF: Pigefag og drengefag skaber ulige løn

Hvis vi skal bekæmpe lønforskellene mellem mænd og kvinder, skal vi have et opgør med idéen om "drengefag" og "pigefag" i Danmark.

Det siger formanden for fagforbundet FTF, Bente Sorgenfrey, der afviser, at en offentliggørelse af virksomhedernes lønforskelle på mænd og kvinder alene vil bringe os i mål med ligeløn mellem kønnene.

- Det kønsopdelte arbejdsmarked og de kønsopdelte uddannelser er den største udfordring herhjemme, når det handler om ligeløn. Kvinder arbejder med "bløde" områder, og mænd arbejder med "hårde" områder. Det er med til at skabe store lønforskelle, siger hun:

- Der skal sættes ind allerede i vuggestuen. Skolerne, daginstitutionerne og vi forældre skal være med til at præge børnenes uddannelsesvalg. Det er der, de store lønforskelle grundlægges - ved de uddannelser, de rent faktisk tager.

Men de store forskelle i lønningerne i de enkelte sektorer spiller også en rolle, mener hun.

- Mange kvinder arbejder i den offentlige sektor, og det er jo ikke der, der er de højeste lønninger. Det er med til at skævvride i forhold til lønnen.

- Når mænd og kvinder skal vælge, hvem der skal gå på barsel eller nedsat tid, så tager kvinden, der arbejder i den offentlige sektor, ofte barslen frem for manden, der arbejder i det private til en højere løn.

Om det nye, britiske slag for ligeløn, der forpligter store virksomheder til at lægge lønstatistikkerne for mænd og kvinder frem, siger FTF-formanden:

- Det er med til at presse hele ligelønsdebatten ind i et andet mode, når de konservative i Storbritannien tager den her diskussion. Vi har nogle forestillinger om, at vi er så langt fremme i Danmark, men vi har også stadigvæk store forskelle.

Ifølge Eurostats tal fra 2013 er lønforskellen på mænd og kvinder i Danmark 16,4 procent, hvilket svarer til det gennemsnitlige tal for EU.

I Danmark har der siden 2007 været krav om, at virksomhederne enten skal lave en kønsopdelt lønstatistik eller en redegørelse for, hvordan de vil mindske lønforskellen mellem mænd og kvinder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip