Fuld tryk på eksporten af russisk gas til Europa

14/08/2014 05:36

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Trods det kølige forhold mellem parterne går Ruslands eksport af naturgas til Europa strygende.

I første halvår sendte det russiske selskab Gazprom 2,5 procent mere gas til sine europæiske kunder end i samme periode året før. Det viser onsdagens regnskab fra den russiske gasgigant.

Totalt eksporterede Gazprom 80,8 milliarder kubikmeter til Europa fra januar til juli. Eksporten til de vesteuropæiske lande steg 4,3 procent til næsten 65 milliarder kubikmeter.

Blandt de største aftagere mindskede kun Tyskland sin import af russisk gas i de seks måneder. Tyrkiet og Italien modtog derimod større mængder end året før.

Fremgangen for det statskontrollerede Gazprom kommer til trods for, at EU bestræber sig på at mindske sin afhængighed af russisk gas på grund af krisen i Ukraine.

EU har indført en række sanktioner mod Rusland, men det har aldrig været på tale at straffe Rusland ved at lukke for importen af gas fra landet.

De 28 EU-lande får dækket over halvdelen af deres energibehov gennem import, og Rusland leverer cirka 40 procent af den import.

Omkring halvdelen af den gas, som Rusland pumper til sine europæiske kunder, går via rørledninger i Ukraine.

Europæiske forsyningsselskaber er derfor bekymrede for, at ukrainske sanktioner rettet mod Rusland muligvis kan forstyrre leverancerne den kommende vinter.

Ukraines statslige gasselskab, Naftogaz, sagde dog onsdag, at de sanktioner mod Rusland, som tirsdag blev drøftet i parlamentet i Kijev, ikke nødvendigvis vil omfatte Gazprom, selv om selskabet er nævnt på en liste med 65 russiske selskaber.

- En vedtagelse af loven om sanktioner vil ikke automatisk føre til sanktioner mod noget som helst selskab. Heller ikke Gazprom. Loven sikrer bare det juridiske grundlag for at implementere dem (sanktionerne, red.), fastslog Naftogaz onsdag i en meddelelse ifølge Reuters.

Sanktionerne mod Rusland er torsdag igen på dagsordenen i det ukrainske parlament.

/ritzau/AFP