Fulderikker overlever oftere ulykker

Skrevet af John Meyer

23/11/2012

Mest læste i dag


Fulde folk fortæller ikke bare sandheden - de er også mere tilbøjelige til at overleve ulykker, skriver videnskab.dk med henvisning til LiveScience. Alkoholikere er mere tilbøjelige til at komme til skade. Det kan ved at falde og slå sig, i slagsmål eller i overmodige fysiske stunts. Ny forskning tyder dog på, at når en skade er sket, kan det samme stof, der får en til at komme galt af sted, hjælpe med at redde en fra ulykkens konsekvenser.

Resultaterne stammer fra en undersøgelse fra University of Illinois (UIC) i Chicago, USA. Studiet viser, at ikke alene øger et højt niveau af alkohol i blodet ens overlevelseschancer efter indlæggelse på et hospital - jo fuldere du er, jo mere sandsynligt overlever du.

- Efter en skade synes beruselse at have en temmelig beskyttende effekt, siger Lee Friedman, forfatter til ​​undersøgelsen og assisterende professor ved Environmental and Occupational Health Sciences, UIC.

Friedman analyserede alle 190.612 patienter behandlet på Illinois traume centre mellem 1995 og 2009, som blev testet for alkohol i blodet. Patienterne havde niveauer lige fra nul til 5 promille på optagelsestidspunktet. Friedman konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at med undtagelse af brandskader er dødeligheden af alle typer af skader lavere, jo højere promillen er. Effekten er dog ikke lige stærk for alle typer af skader. Patienter med gennemtrængende skader, såsom skud og knivstik, synes at have størst udbytte af alkohol. Friedman påpeger, at hvis berusede traumeofre er mere tilbøjelige til at dø, før de bliver indlagt end ædru ulykkesofre, er hans data forudindtagne.

Skål!