Fuldmægtige: Folketinget er sikrere end domstolene

Det er bestemt ikke et udtryk for hverdagen i de danske retsbygninger, at to personer tirsdag er blevet skudt i Københavns Byret.

Men den frygtelige sag vidner om, at der bør ses på sikkerheden, mener formanden for Dommerfuldmægtigforeningen, Nina Palesa Bonde.

- Hvis man sammenligner vores sikkerhedsniveau i Danmark med Sverige, så er vi ikke særligt langt fremme, vurderer hun over for Ritzau.

- Paradoksalt nok skulle der kun et par høns og lidt maling til, før der var fuld sikkerhedskontrol i Folketinget, men det er en udfordring at råbe politikerne op i forhold til sikkerheden ved de danske domstole, uddyber hun.

Ifølge formanden vil det kræve højere bevillinger til domstolene, hvis man skal kunne yde en "dedikeret" sikkerhedsindsats, men den investering er nødvendig, mener de fuldmægtige.

- Helt generelt forekommer der situationer, hvor de ansatte er utrygge. Jeg vil ikke gøre det større end det er, for det her er en fuldstændig unik og ulykkelig situation, men det er relevant at overveje, om sikkerheden er god nok, siger hun.

Hun oplever, at der er fokus på sikkerheden ved udvalgte retssager, men at der også i mange andre tilfælde opstår ubehagelige situationer.

- Der er meget stor fokus på straffesager, hvor der eksempelvis er rockere indblandet, men der findes et stort udsnit af sager, hvor folk også kommer i retten og er pressede, påpeger formanden og uddyber:

- Det er utrolig vigtigt, at der kommer en seriøs og professionel gennemgang af de meget forskellige retslokaler og mødelokaler, som domstolene har til rådighed.

- I de moderne retsbygninger er der zoneopdelinger, og personalet er trukket tilbage og er mere beskyttet. Her kan man foretage ordentlig sikkerhedskontrol, modsat det vi oplever i flere ældre retter.

Formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, har tidligere efterlyst metaldetektorer i de danske retsbygninger, og den tanke støtter Nina Palesa Bonde.

- Min personlige holdning er, at det er fornuftigt at bruge metaldetektorer, indgangskontrol og en fornuftig indretning af lokalerne, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip