Fynske borgmestre frygter besparelser efter flygtningestrøm

Flere fynske kommuner føler sig så pressede af flygtningeantallet, at borg­mestrene for første gang taler om, at det kan blive nødvendigt at skære i børnepasning, ældre­pleje eller anden kerne­velfærd, hvis staten ikke dækker udgifterne, skriver Fyens Stiftstidende.

- Jeg vil nødig male fanden på væggen, men staten bliver nødt til at lade penge følge med, når de beder os om at tage mod et stigende antal flygtninge.

- Ellers risikerer vi at måtte skære i den borgernære velfærd, siger borg­mester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Christian Thygesen (V), til Fyens Stiftstidende.

Kommunen har beregnet, at den i 2015 manglede godt to millioner kroner for at få dækket udgifterne fra staten.

I år bliver minusset på mindst 15 millioner kroner, og det er endda beregnet, før kommunen for få uger siden fik øget flygtningekvoten fra 194 til 256 flygtninge.

I Nyborg Kommune er borgmester Kenneth Muhs (V) også bekymret.

- Vi har blandt andet måttet øge antallet af modtageklasser fra to til otte, fordi der med flygtningene også følger familiesammenføring.

- Hidtil har vi kunnet få det til at hænge sammen med de penge, vi har fået fra staten. Men der er behov for flere statspenge, hvis vi skal undgå at skære i kerne­velfærden, siger Kenneth Muhs til Fyens Stiftstidende.

Christian Thygesen understreger, at det er vigtigt, at flygtningene behandles på en anstændig måde.

- Mange borgere har taget ansvar for integrationen. Derfor håber jeg, at staten lever op til at kompensere for kommunernes udgifter, så vi ikke risikerer øget fremmedhad, hvis alternativet er nedskæringer på den borgernære velfærd, siger borgmesteren.

Torsdag mødes landets borgmestre til Kommunernes Landsforenings kommunaløkonomiske topmøde i Aalborg, hvor også finansminister Claus Hjort (V) deltager. Flygtningeudgifterne er et af de store temaer på topmødet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip