Fyrede danskere straffes med højere renter i banken

Skrevet af admin

21/01/2014

Mest læste i dag

Hold godt øje med din bank, hvis du mister jobbet. For en ulykke kommer sjældent alene, skriver Avisen.dk.

Vurderer banken, at din økonomi bliver dårligere, straffer de dig prompte med højere gebyrer og stigende renter. Det sker for mange, fortæller Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet.

- Vi ser oftere og oftere, at bankerne skruer renterne op hos de kunder, der har dårlig økonomi, siger han til Avisen.dk.

Ifølge Morten Bruun Pedersen er der en stigende tendens til, at pengeinstitutterne prissætter den enkelte kunde og deler kunderne op i grupper.

- Pengeinstitutterne differentierer renter og gebyrer, så højrisiko-kunder betaler mere end før, siger Morten Bruun Pedersen.

Det bekræfter privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin.

- Det virker jo ikke særlig rimeligt, at dem, der knapt kan betale, skal betale højere renter. Men sådan er det, siger han til Avisen.dk.

Der findes ikke tal for sammenhængen mellem arbejdsløshed og gæld. Men en undersøgelse fra AE-Rådet viste i februar 2012, at 36 procent af hele den voksne befolkning i Danmark har en nettogæld.

Tilsvarende har 70 procent af kontanthjælpsmodtagerne nettogæld.

Den mest forgældede fjerdedel af kontanthjælpsmodtagerne skylder i snit 250.000 kroner.

- Én ulykke kommer sjældent alene. Mennesker, der kæmper med arbejdsløshed og sygdom, har også oftere gæld, siger Kim Valentin til Avisen.dk.

I Finansrådet, der repræsenterer bankerne, siger underdirektør Søren Gade, at den gennemsnitlige rente for udlån er faldet, men der er større fokus på risici i banksektoren.

- Så det kan meget vel være tilfældet, at højrisikokunder betaler højere risikopræmier. Der bliver prissat mere skarpt efter risiko. Det gælder hele vejen rundt fra erhvervskunder til de enkelte forbrugere, siger han til Avisen.dk.

Søren Gade mener, at der nærmere er tale om en genopretning af den gamle orden. I nullerne blev renterne til risikokunder kørt helt ned.

Han mener, at bankerne arbejder sammen med de forgældede kunder for at finde en løsning på gældsproblemet.

/ritzau/