Fyrede Scandlines-tjenere får svendebrev

På fredag modtager 10 tidligere tjenere på Scandlines’ færger til Tyskland et svendebrev og dermed bevis på, at de nu går fra at være ufaglærte til faglærte tjenere. Uddannelsen har de taget i opsigelsesperioden, efter de blev fyret tidligere på året.

- Det er et helt unikt projekt, hvor en virksomhed er gået ind og har taget et usædvanligt ansvar i forhold til at hjælpe fyrede medarbejdere videre i livet, siger faglig sekretær i 3F Guldborgsund Erik Ravn.

På skolebænken under opsigelsen
I januar i år fyrede Scandlines alle tjenerne på færgerne Gedser-Rostock og Rødby-Puttgarden i forbindelse med, at færgernes restauranter indførte buffet i stedet for servering ved bordene. Det gjorde tjenerne på færgerne arbejdsløse, og mange skulle ud og søge arbejde uden at have papir på, hvad de kunne.

- For at hjælpe de tidligere ansatte videre, har Scandlines indvilliget i at forlænge opsigelsesperioden, så de fyrede medarbejdere kun nå at tage et svendebrev inden de skal ud og søge arbejde, siger Erik Ravn.

Da alle de fyrede tjenere havde mange års erfaring fra branchen, kunne de tage uddannelsen som en voksenuddannelse på 10 eller 20 uger. Normalt tager det tre år og otte måneder at blive faglært tjener.

På jobjagt med papirerne i orden
En af de tidligere Scandlines-medarbejdere, som fra på fredag kan kalde sig faglært tjener, er 39-årige Janni Ritter fra Nykøbing Falster. Hun har arbejdet i faget siden hun var 17 år, og på Scandlines-færgerne igennem siden 2001. Hun har taget flere kurser undervejs i sit arbejdsliv, men har ikke tidligere fået taget uddannelsen som tjener.

- Det er en lettelse, at jeg nu endelig har papir på, hvad jeg kan. Efter nytår skal jeg ud og søge nyt arbejde, og jeg tror på, at arbejdsgiverne vil foretrække en medarbejder, som både har erfaring og uddannelsen med sig, siger Janni Ritter.
 

 

Dagens Gossip