Fyret sundhedschef får millioner som plaster på såret

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) afsatte Else Smith som administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen i sidste uge med øjeblikkeligt varsel.

Med sig har hun fået løn for de næste godt 21 måneder. Det svarer til et beløb på 2.386.650 kroner plus pension.

Det viser beregninger, DR Nyheder har foretaget ud fra en aktindsigt i Else Smiths fratrædelsesordning.

Det er forventeligt, at Else Smith får så højt et beløb med sig, selvom hun ikke skal arbejde som direktør i Sundhedsstyrelsen de næste 21 måneder.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus.

- Topledere betinger sig høje fratrædelsesordninger, fordi de ved, at de er i en udsat position. I det offentlige handler det blandt andet om risikoen for at blive fyret af en minister, siger han.

Ifølge Jørgen Stamhus bliver de offentlige toplederes fratrædelsesordningerne typisk forhandlet på plads mellem ledernes fagforening og arbejdsgiveren, når lederen bliver ansat.

Arbejdsmarkedsforskeren vurderer, at Else Smiths fratrædelsesordning er tæt på standard for, hvad man som øverste direktør i det offentlige får.

De knap 2,4 millioner kroner ligger til gengæld langt under, hvad erhvervsledere i det private får, når de bliver afskediget.

Som eksempel fik Ditlev Engel mellem 18 og 25 millioner kroner med sig - svarende til to års løn, da han blev fyret fra Vindmøllegiganten Vestas i 2013.

Else Smith blev afsat med den begrundelse, at der har været for mange dårlige sager med tilsynet i Sundhedsstyrelsen.

- Sager, som har gjort befolkningen usikker på, om tilsynet med vores sundhedsvæsen fungerer godt nok, sagde Nick Hækkerup 12. marts, hvor fritstillingen fandt sted.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip