Fyrværkeriulykker blandt børn kan forebygges

Dette bekymrer Børneulykkesfonden, da fyrværkeriulykker kan forebygges.

Når nytårshimlen i år lyser op med festligt fyrværkeri, kan det meget vel være at nogle af raketterne, er tændt af et barn under 14 år.

Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen viser, at 25 drenge sidste år kom til skade fordi de selv tændte fyrværkeri, og 19 drenge blot fordi de var tilskuere.

Ikke uventet er det meget færre piger under 14 år, der får skader efter fyrværkeri. Sidste år kom kun 5 piger til skade, som selv tændte fyrværkeri, og kun 7, der var tilskuere.

- Det er ærgerligt at børn, kommer til skade på grund af fyrværkeri, da sådanne skader kan forebygges. Vi ved at der rundt i landet, sættes fokus på at lære børn hvordan de skal omgås fyrværkeri, og vi håber at undervisning og opbakning fra forældre kan mindske antallet af fyrværkeriulykker, siger Overlæge Jens Lauritsen, fra Ulykkes Analyse Gruppen.

Nemt at forebygge at børn får fyrværkeriskader
I Børneulykkesfondens undersøgelse fra 2012, svarer 11 % af danske forældre med børn under 10 år ”ja” til, at deres barn selv får lov at tænde fyrværkeri. Når børn under 10 år får lov til selv at antænde fyrværkeri er det yderst vigtigt, at der er en voksen tilstede samt fyrværkeri rådene overholdes.

- Børn er ikke altid bevidst om konsekvenserne af deres handlinger, og det gælder også når de opholder sig i nærheden af fyrværkeri. Vi håber at alle forældre vil være en god rollemodel for deres egne og andres børn, siger Catrine Smed Andersen, kommunikationsansvarlig for Børneulykkesfonden.

Børneulykkesfonden håber på at antallet af fyrværkeriulykker, kan nedsættes gennem undervisning af børn om fyrværkeri, og at forældre også tager et ansvar, og lærer børnene hvor vigtigt det er at passe sig selv og andre når man er i nærheden af fyrværkeri.

Alle forældre opfordres derfor til at overholde og fortælle deres børn om de 6 fyrværkeriråd, så vi sammen kan forebygge fyrværkeriulykker og komme sikkert ind i det nye år.

De 6 fyrværkeriråd
1. Køb og lav aldrig ulovligt fyrværkeri
2. Hold ikke fyrværkeri i hånden
3. Brug beskyttelsesbriller
4. Kast aldrig med fyrværkeri
5. Gå aldrig tilbage til en fuser
6. Brug en pose til fyrværkeriet 

 

Dagens Gossip