G20: Flygtningekrisen skal løses globalt

Skrevet af admin

15/11/2015

Mest læste i dag

Lederne fra verdens 20 største økonomier (G20) vil mandag enes om, at flygtningestrømme er et globalt problem, der må løses gennem international koordination

Det fremgår af et udkast til G20-topmødet, der finder sted i Tyrkiet.

Det anses som en diplomatisk sejr for Europa og Tyrkiet, at G20 vil betræde den vej.

USA's præsident, Barack Obama, og de øvrige G20-ledere vil også ifølge udkastet enes om, at alle lande skal hjælpe med til at løse migrantkrisen, som i år ventes at føre en million mennesker fra Mellemøsten og Afrika til Europa.

Europa og Tyrkiet er hårdt ramt af krisen og har presset på for, at G20 skal anerkende det som et internationalt problem. Det indebærer, at lande verden rundt skal bidrage til at løse krisen.

Det er dog stødt på modstand fra Kina, Indien og Rusland.

- Vi beder alle lande om at være med til et svar på krisen og være med til at dele byrderne, som er forbundet med det, herunder gennem bosætning af flygtninge, andre former for humanitært bidrag, humanitær hjælp og en bestræbelse på at sikre, at flygtninge får adgang til offentlige tjenester, uddannelse og muligheder for at leve og ernære sig, hedder det i udkastet, som Reuters har haft adgang til.

Ikke siden en kvart million vietnamesiske bådflygtninge i slutningen af 1970'erne drev hjælpeløst rundt, er det lykkedes det internationale samfund at koordinere indsatsen for at hjælpe flygtningene.

Det blev dengang den daværende FN-flygtningehøjkommissær Poul Hartling, der forhandlede en aftale på plads med 70 lande om blandt andet fordeling af flygtningene.

Danmark tog dengang imod en større gruppe bådflygtninge fra Vietnam.

/ritzau/Reuters