G20-landene kæmper for at få gang i væksten

Forskellige politiske reformer og tiltag blandt de store økonomier i sammenslutningen G20 vil over de kommende fem år være med til at sætte ekstra skub i væksten på globalt plan.

Det fastslår G20's finansministre og centralbankledere på et møde i den australske by Cairns.

Samlet set løfter de aftalte politiske tiltag væksten målt på bruttonationalproduktet (BNP) i landene med 1,8 procent frem mod 2018.

- De foreløbige analyser fra Den Internationale Valutafond og OECD indikerer, at disse tiltag vil løfte vores kollektive BNP med ekstra 1,8 procent til og med 2018, skriver G20-bosserne i en erklæring.

Samtidig understreger de, at der er behov for yderligere reformer, hvis målet om at løfte væksten blandt de store verdensøkonomier med to procent skal indfries.

Mødet blandt finansministrene leder op til G20-topmødet i den australske by Brisbane i november.

- Op til Brisbane-topmødet vil vi fortsætte med at finde frem til en række yderligere tiltag for at imødekomme vores kollektive vækstambition, lyder det i meddelelsen.

G20-ministrene estimerer, at verdens samlede BNP vil stige med to billioner dollar, og at der vil blive skabt millioner af job, hvis væksten kommer op på to procent.

Den australske finansminister, Joe Hockey, der leder mødet i Cairns, glæder sig over den økonomiske fremgang, men advarer G20 mod at blive selvtilfreds.

- G20-landene anerkender, at mange af de beslutninger og handlinger, der skal til for at få verdensøkonomien i gang, er vanskelige. Men vi er fast besluttede på at løfte væksten, og landene er villige til at benytte alle makroøkonomiske håndtag, siger Joe Hockey.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip