G20 under pres: Skal finde nøglen til vækst i verden

Skat, økonomi og energi.

Det er de tre temaer, som står allerøverst på dagsordenen for nogle af verdens mest magtfulde ledere, der i weekenden er samlet til G20-møde i Brisbane i Australien.

For de magtfulde mennesker er under pres for at finde en plan, der kan stimulere verdensøkonomien og få den til at vokse med yderligere to procent i forhold til tidligere forudsigelser frem mod 2018, skriver nyhedsbureauet dpa. Det skal angiveligt blandt andet ske ved at se på skatteunddragelse, vækstmuligheder og investeringer på energiområdet.

Strategien bliver efter planen fremlagt søndag - G20-mødets anden og sidste dag.

Ifølge værten, Australiens premierminister, Tony Abbott, er verdenslederne på rette kurs. Han opfordrede dog samtidig lørdag sine gæster til at bevise, at landenes regeringer kan opnå resultater.

G20-medlemmerne anslår, at en stigning i væksten på to procent vil betyde millioner af job verden over og yderligere 2000 milliarder dollar i den global økonomisk aktivitet.

- Vi har allerede opnået målet, som blev annonceret i Sydney (ved et møde tidligere i år, red.), men vi vil gå endnu længere, siger den australske finansminister, Joe Hockey, til australsk tv.

- Vi må ikke slappe af. Verden har brug for vækst, tilføjer han.

Lørdag gjorde USA's præsident, Barack Obama, det klart, at USA alene ikke kan "bære verdensøkonomien frem". Derfor er der ifølge præsidenten behov for, at de andre G20-lande melder sig aktivt ind i kampen for økonomiske fremskridt.

- Her i Brisbane har G20 et ansvar for at handle, at sætte gang i efterspørgslen og at investere mere i infrastruktur og skabe gode job til borgere i alle vores lande, sagde Obama ifølge nyhedsbureauet AFP.

USA og EU presser ifølge flere internationale medier på for, at topmødet også skal bruges til at drøfte en forstærket indsats mod klimaforandringer, men det er der ifølge Joe Hockey ikke meget plads til.

- Nej, absolut ikke. Vi har ikke råd til at håndtere klimaproblemer, hvis vores regeringer er i recession, eller landene står over for store strukturelle ændringer, siger finansministeren.

Søndagens møde vil ifølge planen kredse om emnerne økonomisk robusthed, finansiel regulering, skat, vækst og energiudfordringer.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip