G7 er klar med nye sanktioner mod Rusland

G7-landene er enige om hurtigt at pålægge Rusland yderligere sanktioner som følge af krisen i Ukraine. Det fremgår af en erklæring fra gruppen, som Det Hvide Hus har offentliggjort natten til lørdag dansk tid.

I strid med den aftale, som Rusland for nylig accepterede, fortsætter landet med at destabilisere Ukraine, mener landene.

- I betragtning af, at det haster med at sikre fredelige valg i Ukraine i næste måned, har G7 forpligtet sig til at intensivere målrettede sanktioner mod Rusland, hedder det i erklæringen.

Formålet med sanktionerne er at straffe Rusland økonomisk, hvis præsident Vladimir Putin ikke ændrer kurs. G7-landene skal hver for sig bestemme, hvilke sanktioner de vil indføre.

EU og USA vil mandag offentliggøre sine tiltag, oplyser unavngivne kilder til nyhedsbureauet Reuters.

EU ventes at udvide sin sanktionsliste med 15 nye navne med fokus på russere, som antages at være ansvarlige for uroen i Ukraine, siger en kilde med indblik i overvejelserne.

USA planlægger at gå efter både privatpersoner og instanser. Flere af præsident Putins nærmeste medarbejdere havner sandsynligvis på den amerikanske sanktionsliste, siger en kilde.

USA og Tyskland har de seneste to dage truet med yderligere sanktioner, og beskylder styret i Moskva for at ignorere den aftale, som USA, EU, Ukraine og Rusland blev enige om for godt en uge siden i Genève.

Aftalens hovedmål er at få sat en stopper for urolighederne i den østlige del af Ukraine.

Men Rusland har, ifølge de vestlige lande, intet gjort for at afvæbne de bevæbnede prorussiske aktivister, som fortsætter med at føre sig frem ved at besætte offentlige bygninger og kræver uafhængighed og løsrivelse fra Ukraine.

Rusland har fortsat også tusindvis af soldater opmarcheret langs grænsen til Ukraine, og ifølge Pentagon har russiske kampfly adskillige gange det seneste døgn krænket Ukraines luftrum.

- Rusland har ikke truffet nogen konkrete beslutninger for at overholde Genève-aftalen, men er i stedet blevet ved med at optrappe spændingerne, hedder det i G7-erklæringen.

Gruppen består af USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Japan, Canada og Italien.

Krisen i Ukraine ventes at blive det dominerende tema, når Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i næste uge mødes med USA's præsident, Barack Obama, i Washington, skriver nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip