G7 lægger afstand til sit ottende medlem

Syv af verdens førende industrilande vil på et hasteindkaldt topmøde mandag aften i organisationen G7 melde ud, at de ikke har tænkt sig at have deres ottende medlem, Rusland med på flere møder lige med det første.

Ifølge en kilde, der har kendskab til udkastet til den erklæring stats- og regeringscheferne fra USA, Frankrig, Storbritannien, Canada, Tyskland, Italien og Japan ventes at enes om, har de syv lande tænkt sig at reagere på Ruslands fremfærd over for Ukraine ved at lukke ned for G8.

Udkastet lægger op til, at ingen af de syv lande vil deltage i det næste planlagte G8-topmøde, som efter planen skal finde sted i den russiske by Sotji til juni.

Samtidig vil toplederne sende endnu et klart signal til Rusland ved at sige, at de har tænkt sig at møde som G7 igen allerede senere i år.

Der har såvidt vides ikke været holdt møder på topniveau i G7-formatet, siden Rusland blev optaget og gjorde den uformelle forsamling til G8 i 1998.

Den britiske premierminister, David Cameron, har allerede inden G7-mødet, der begynder klokken 18.30 i den hollandske regeringsby, Haag, klart signaleret, at han ikke har i sinde at rejse til Sotji til juni.

- Vi bør gøre det helt klart, at der ikke kommer til at blive afholdt G8-topmøde i Rusland i år. Det er helt oplagt, siger Cameron ifølge nyhedsbureauet Reuters i forbindelse med mandagens atomsikkerhedstopmøde, som først på aftenen glider over i G7-topmøde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip