Gade skal støvsuge Lene Espersens efterladte stemmer

De Konservatives Lene Espersen var ved flere valg et populært navn i Nordjylland. Nu skal Søren Gade overtage rollen som politikeren, der kan trække stemmer fra andre partier.

Det er i hvert fald håbet i V-toppen, efter at Søren Gade 1. maj meddelte, at han efter planen bliver opstillet i Aalborg Vest, hvor han dog først skal vælges formelt.

Ved det seneste Folketingsvalg i 2011 opnåede Lene Espersen 10.561 personlige stemmer i Nordjylland. De stemmer er nu ledige, efter at Lene Espersen har valgt at forlade dansk politik.

Og dem vil Søren Gade have en god mulighed for at samle sammen, håber man i Venstre.

Her er vurderingen, at det i høj grad var Lene Espersen som person, der formåede at trække stemmer til De Konservative, og derfor vil der være plads til en type som Søren Gade, der er kendt for at kunne tale direkte til vælgerne.

Ved valget i 2007 blev Søren Gades knap 24.000 personlige stemmer kun overgået af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I den efterfølgende regeringsperiode frem til 2011 blev Søren Gade dog belastet af en række skandaler i sin rolle som forsvarsminister.

Han stod blandt andet i spidsen for forsvaret, da Forsvarskommandoen fabrikerede en arabisk oversættelse af den såkaldte jægerbog. Det var Søren Gade, der oplyste Folketinget om, at der florerede en oversættelse, der kunne skade Danmarks sikkerhed.

I DR2-talkshowet "Clement Direkte" blev Gade spurgt om, hvem det ville få konsekvenser for, hvis det viste sig at den arabiske oversættelse var fabrikeret af forsvaret selv. Gades svar lød:

- Far her. Jeg er jo direktøren for det hele, og det hedder "the buck stops here".

Søren Gade gik dog fri, da det kom frem, at det rent faktisk var Forsvarskommandoen, som opsigtvækkende havde lavet en Google-oversættelse af bogen og spredt forkerte oplysninger om truslen mod Danmark.

I stedet måtte forsvarschef Tim Sloth Jørgensen forlade sin post.

Søren Gade er også blevet beskyldt for gentagne gange at give Folketinget urigtige oplysninger om den danske fangehåndtering i Irak, inden han selv trak sig som minister i 2010.

I Nordjylland kommer han op mod en række driftsikre, men knapt så eksponerede navne. Fra Venstre er det blandt andre retsordfører Karsten Lauritzen, der ved valget i 2011 formåede at overgå Lene Espersen og hente 14.346 personlige stemmer.

Topscoren i Nordjylland blev dog Socialdemokraternes Bjarne Laustsen med 18.733. Siden valget har han blandt andet markeret sig som en kritiker af Thornings dagpengelinje.

Og han har formentlig hentet stor kredit i Nordjylland som manden, der for alvor fik bragt sagen om den syvårige pige Im Nielsen op på Christiansborg, så hun fik lov at blive i Aabybro i Nordjylland, efter at hendes far døde af kræft.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip