Galleri dropper racismedømt kunstner efter dødstrusler

Det københavnske galleri Hornsleth & Friends, som skulle udstille værker af den racismedømte svensker Dan Park, opgiver nu at gennemføre udstillingen.

- Jeg må desværre trække mig fra Dan Park-udstillingen på grund af dødstrusler, som berører mig selv og min familie, udtaler galleriets ejer, Kristian von Hornsleth, i en pressemeddelelse fra Trykkefrihedsselskabet, som står bag udstillingen.

Natten til fredag i sidste uge blev galleriet udsat for hærværk, da der blev knust nogle ruder og med politiets ord "tværet noget maling ud". Med dødstruslerne er det altså blevet for meget for Kristian von Hornsleth.

- Jeg vidste ikke, at ytringsfriheden har så ringe kår i Danmark, at man skal udsættes for dødstrusler, alene fordi man er rede til at lægge lokaler til en fredelig og oplysende udstilling, udtaler Trykkefrihedsselskabets formand, Katrine Winkel Holm.

Hun udtrykker samtidig forståelse for Kristian von Hornsleths beslutning.

Selv om galleriet har trukket sig, vil Trykkefrihedsselskabet alligevel udstille billederne. Også ferniseringen gennemføres torsdag - dog ikke i galleriet, men på Christiansborg, hvor Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen har tilbudt husly.

- Vi har foreløbig fået et lokale i Proviantgården med plads til 70 mennesker, men vi arbejder på at finde noget større, siger Katrine Winkel Holm til Ritzau.

Dan Park er idømt seks måneders fængsel og en bøde på 60.000 kroner for at bryde den svenske lov om hetz imod en folkegruppe, hvilket svarer til den danske racismeparagraf.

Det fik Trykkefrihedsselskabet i Danmark til at foranledige en udstilling af nogle af de forbudte værker. Meningen var, at udstillingen skulle være åben for offentligheden fra den 24. oktober og en uge frem.

Udstillingen bliver dog stadig til noget, men den åbner først mandag i næste uge og løber til fredag. Det vil ske i nogle lokaler på Østerbro, men den præcise adresse oplyses først mandag, skriver Trykkefrihedsselskabet i pressemeddelelsen.

Om sikkerheden på det nye sted siger Trykkefrihedsselskabets formand:

- Det er forfærdeligt med private vagtværn, så vi er i kontakt med Københavns Politi omkring sikkerheden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip