Gas-stop fra Rusland kan være alvorligt for Europa

Det vil få store konsekvenser for lande som Tyskland og Finland, hvis det russiske gasselskab Gazprom vælger at stoppe gasleverancen til Europa.

Det vurderer europæisk chefanalytiker hos Nordea Holger Sandte, efter at Gazprom i en rapport tirsdag siger, at striden med Ukraine potentielt kan ramme russiske gasleverancer til Europa, der går gennem Ukraine via rørledninger.

- Der er et par europæiske lande, som er ekstremt afhængige af det russiske gas, for eksempel Finland, som får 100 procent af sit gas derfra. De bruger dog ikke så meget gas.

- Men Tyskland bruger derimod meget gas, og derfor er Rusland den langt vigtigste leverandør af gas, og Gazprom er også en stor investor i mange tyske virksomheder, siger Holger Sandte til Ritzau.

Ifølge chefanalytikeren har Tyskland dog gas nok til at være dækket ind de næste seks måneder, og de kan - om nødvendigt - finde en anden gasleverandør. Eksempelvis fra Norge, som er en af Ruslands konkurrenter på gasmarkedet.

Derfor vil Ruslands eventuelle stop af gaseksport ikke have store konsekvenser fra den ene dag til den anden.

- Men i det lange løb er Rusland bare den største leverandør af gas, siger Holger Sandte.

Og netop derfor er sandsynligheden for, at Rusland lukker for gaseksporten, ikke særlig stor, for det vil, ifølge Holger Sandte, have langt større konsekvenser for Rusland selv.

- Rusland har langt mere at tabe, hvis de lukker for gassen til Europa og Ukraine. 80 procent af deres eksport er udelukkende gas og olie, siger han.

Dermed vil Rusland blive alvorlig ramt på sin økonomi. Ifølge Information kan tabet løbe op i 100 milliarder dollar om året.

I tirsdagens rapport advarer det statskontrollerede Gazprom desuden om, at yderligere sanktioner fra Vesten mod Rusland kan få negative konsekvenser for dens forretning og aktier.

Rusland har tidligere sagt, at Ukraine har en sidste frist til at betale for sin gas den 7. maj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip