Gasgæld: Rusland anlægger sag mod Ukraine

Rusland har anlagt voldgiftssag mod Ukraine for at forsøge at inddrive en stor gasgæld, oplyser det russiske gasselskab Gazprom mandag.

Dermed har sammenbruddet i de langvarige gasforhandlinger sent søndag mellem parterne fået netop den konsekvens, som man forsøgte at undgå, blandt andet med EU-Kommissionens forsøg på at mægle og et forslag om kompromis.

Russerne har "begrænset" gasleverancerne til Ukraine, efter at deres frist for betaling udløb mandag morgen klokken otte dansk tid.

Gazprom oplyser, at selskabet har anlagt sag ved voldgiftsdomstolen i Stockholm for at inddrive en gasgæld på 4,5 milliarder dollar, som Rusland hævder at have til gode i Ukraine.

De russiske gasleverancer til Europa er ikke berørt, siger Gazprom, som samtidig kræver af Ukraine, at ukrainerne ikke stopper for leverancerne til de europæiske kunder.

Som konsekvens af sammenbruddet har Gazprom mandag ændret betalingssystem for naturgasleverancer til Ukraine, så Kijev fremover skal betale forud for alt køb af gas.

- I dag klokken 10 (kl. 8 dansk tid, red.) har Gazprom i henhold til de kontraktlige forpligtelser skiftet betalingssystem for leverancer til Naftogaz (det ukrainske gasselskab, red.), skriver Gazprom i en meddelelse.

Beslutningen om at kræve forudbetaling sker som konsekvens af det ukrainske gasselskabs fortsat svigtende vilje til at betale for gassen, lyder det fra Moskva.

Gælden dækker leverancer fra både 2013 og 2014.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip