General i USA: Bombe mod hospital i Kunduz var en fejl

Bombeangreb mod Læger uden Grænsers hospital i den afghanske by Kunduz i fjor var en fejl og ikke en krigsforbrydelse.

Sådan lyder det fra en amerikansk general ifølge nyhedsbureauet AFP.

I alt mistede mindst 42 mennesker livet, herunder 24 patienter og 18 medarbejdere, ifølge Læger uden Grænser.

Soldaterne, som var involveret i bombningen, vil få disciplinærstraffe, men de begik en fejl og ikke en forbrydelse, lyder det fra generalen, Joseph Votel, fredag.

Ifølge ham var soldaterne taget af sted tidligere end planlagt, og de havde derfor ikke fået en liste med over beskyttede steder. Derfor var de fejlagtigt blevet guidet til at bombe hospitalet, lyder det fra generalen ifølge nyhedsbureauet.

Han siger, at 12 af det involverede personale - chefer, besætning og et særligt hold på jorden - er blevet suspenderet eller fjernet fra kommando. Fire andre er blevet irettesat.

- Undersøgelsen konkluderede, at noget af personalet ikke overholdte reglerne for magtanvendelse og loven for væbnet konflikt, siger generalen ifølge AFP.

- Undersøgelsen viste, at hændelsen skyldes en kombination af menneskelige fejl, procesfejl og fejl på udstyr, og at intet af ​​personalet vidste, at de angreb et hospital, siger han.

Ifølge generalen var amerikanske specialstyrker ledsaget af afghanske styrker blevet opfordret til luftstøtte efter fire dages hårde kampe mod Taliban-soldater. Besætningen havde fejlagtigt sat mål mod hospitalet i troen på, at det var en Taliban-besat bygning.

Der blev skudt 211 gange mod hospitalet, før amerikanerne blev klar over, at der var noget galt. Hospitalet, som blev drevet af Læger uden Grænser, MSF, har forklaret, at nødhjælpsorganisationen kontaktede den amerikanske kommando under beskydningen.

Militæret har bekræftet, at Læger uden Grænser ringede 12 minutter inde i angrebet for at meddele koalitionen, at hospitalet var under angreb.

Det er Læger uden Grænser, som har krævet en uafhængig, international undersøgelse af angrebet, som ifølge dem kunne være en krigsforbrydelse.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip