General Motors tilbagekalder igen millioner af biler

General Motors tilbagekalder yderligere 3,4 millioner biler, som er udstyret med fejlagtige og muligvis farlige tændingslåse.

Den amerikanske bilgigant har 44 gange i år tilbagekaldt biler for at få rettet op på fejl. I alt drejer det sig om 20 millioner biler. Heraf omkring seks millioner som følge af defekte tændingslåse.

Fejlen ved tændingssystemet kan medføre pludselig motorstop, mens bilen er i fart. I visse tilfælde går det ud over bilernes bremseeffekt og sætter servostyringen ud af kraft. Desuden kan det forhindre airbags i at blive udløst ved sammenstød.

GM har tidligere erkendt, at fejlen kan have været årsag til flere hundrede ulykker og kostet mindst 13 mennesker livet.

Selskabet har kendskab til otte ulykker og seks personskader, der kan sættes i forbindelse med mandagens tilbagekaldelse.

Mandag kom det frem, at det er den samme ingeniør, der har udviklet de tændingslåse, som sidder i de bilmodeller, der er blevet tilbagekaldt. Blandt andet Buick Lacrosse, Chevrolet Impala, Cadillac Deville og tidligere Chevrolet Cobalt.

Ingeniøren blev afskediget i forbindelse med en tidligere tilbagekaldelse, og samme skæbne er overgået en række højtstående ledere hos GM.

De mange udskiftninger af defekte dele kommer til at koste GM dyrt. Tidligere er den regnskabsmæssige belastning i andet kvartal sat til 400 millioner dollar. Det beløb er nu hævet til 700 millioner dollar. I første kvartal kostede tilbagekaldelserne GM omkring 200 millioner dollar.

Trods de mange problemer oplevede GM i maj sit bedste salg i USA siden august 2008.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip