Generalstrejke lammer Grækenland

Græske skoler er lukkede, og såvel flytrafikken som tog og busser er berørt af en omfattende generalstrejke som lammer Grækenland onsdag.

Den 24 timer lange arbejdsnedlæggelse er iværksat af landets store fagforeninger i både den offentlige og private sektor.

Den kommer samtidig med et møde i den såkaldte Trojka bestående af EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond, hvor man drøfter de seneste sparepakker i Grækenland.

Besparelserne er nødvendige, hvis Grækenland skal have fornyet sine lån. En rapport med anbefalede besparelser fra de tre repræsentanter er nemlig nødvendig for, at det internationale samfund kan give en yderligere støtte på én milliard euro til grækerne.

Men de græske arbejdere raser over de omfattende nedskæringer.

- Arbejdere, pensionister og arbejdsløse gennemgår et endeløst mareridt. Regeringen og Trojkaen ødelægger landet, siger græske havnearbejdere i en udtalelse.

Fagforeningerne frygter, at Grækenland vil indføre yderlige nedskæringer på lønninger og pensionsudbetalinger.

Skolelærere, læger, offentligt ansatte, togansatte og buschauffører er blandt de grupper, der deltager i strejken. Lufthavnsmedarbejdere siger, at de vil stoppe med at arbejde mellem klokken 10 og 13.

Grækenland er for sjette år i recession, og arbejdsløsheden er nu på over 27 procent. Det har i de seneste år medført til flere generalstrejker, hvor grækerne har vist deres utilfredshed over de omfattende besparelser.

Ifølge det statsejede græske nyhedsbureau Athens News Agency blev en mand tirsdag tilbageholdt af græsk politi efter at have kastet mønter mod den danske repræsentant for Den Internationale Valutafond, Poul Thomsen.

Danskeren er chefforhandler og vicedirektør i den europæiske afdeling af Den Internationale Valutafond, men han blev ikke direkte ramt af den håndfuld mønter, som den vrede græker kastede efter ham foran finansministeriet i Athen.

Mønterne ramte i stedet Poul Thomsens bil.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip