Genoplev CBS' dækning af mordet på Kennedy

Skrevet af admin

|

22/11/2013

Dagens topnyheder

Amerikanske CBS News vil fra klokken 19.38 dansk tid på nyhedskanalens hjemmeside begynde fire dages sending om mordet på præsident John F. Kennedy den 22. november 1963.

CBS streamer i lange passager de sort-hvide direkte nyhedsreportager, der blev sendt lige før, under og efter mordet på Kennedy, heriblandt det dramatiske optrin, da den formodede morder Lee Harvey Oswald for rullende kameraer bliver myrdet af natklubejeren Jack Ruby, og præsidenten fire dage efter sin død får en statsbegravelse i Washington.

Streamingen - http://www.cbsnews.com/videos/jfk-assassination - starter nogle minutter efter, Kennedy blev skudt for 50 år siden, og alt var kaos i den texanske by.

CBS' nyhedsdækning blev samlet af den navnkundige nyhedsvært Walter Cronkite, som mindre end en time efter skuddene i Dallas tager sine briller af og i et kort, stærkt følelsesladet øjeblik fortæller de amerikanske tv-seere, at deres præsident er død.

Nogle af CBS' mest navnkundige journalister var i Dallas den dag. Dan Rather var leder CBS' nyhedsredaktion i Dallas.

En anden var Bob Schieffer, som var den første til at interviewe Osvalds mor. Han gav hende et lift i sin bil til politiets hovedkvarter i Dallas, hvor hun skulle møde sin søn, få timer efter han havde affyret de dræbende skud.

Mordet på Kennedy var den første monumentale tv-begivenhed.

Præsidenten var i en åben limousine på vej gennem Dallas sammen med sin kone, Jacqueline. Titusinder fulgte Kennedy-parret.

Klokken 12.30 lokal tid (19.30 dansk tid) blev Kennedy ramt af to skud. Det ene i nakken, og det andet i baghovedet.

En amatørfotograf, Abraham Zapruder, filmede drabet, og det lykkedes CBS' Dan Rather at se filmen få timer efter. Men han havde ikke held til at få filmen udleveret af Zapruder.

Det er den film, der på 50-års-dagen vil blive vist igen og igen på tv over hele verden.

/ritzau/