Genoptælling efter afghansk valg vil tage tre uger

Begge kandidater i det afghanske præsidentvalg har udråbt sig selv som vindere, og usikkerheden om valgresultatet er komplet, efter anklager om fusk og svindel.

Derfor må stemmerne genoptælles, og den opgave kommer til at tage tre uger, vurderer lederen af landets valgkommission.

- For at denne genoptælling skal kunne blive udført til tiden, planlægger den uafhængige valgkommission at danne 100 hold, der vil gennemgå 1000 valgurner hver dag, siger valgkommissionens formand, Yusuf Nuristani.

Iagttagere frygter, at den lange ventetid på det endelige resultat risikerer at give plads til nye uroligheder i det krigshærgede land, hvor Taliban fortsat er aktive.

Ifølge USA's udenrigsminister, John Kerry, der har været i den afghanske hovedstad, Kabul, for at agere mægler mellem de to stridende præsidentkandidater, har begge kandidater indvilliget i at acceptere resultatet af genoptællingen.

Den skal foretages af FN, og begge præsidentkandidaters bagland vil overvåge forløbet.

Ifølge det foreløbige valgresultat har 56 procent af afghanerne stemt på den tidligere finansminister Ashraf Ghani. 43 procent har stemt på den tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah.

Sidstnævnte var ellers forhåndsfavorit.

Indsættelsen af den nye præsident, der oprindeligt skulle ske den 2. august, bliver udskudt til genoptællingen er gennemført.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip