Geolog venter kollaps på norsk fjeld i aften

En fremtrædende norsk geolog, Lars Harald Blikra, frygter, at fjeldet Mannen vil stabilisere sig igen, uden at der sker et skred.

- Bevægelserne i fjeldmasserne er vanskelige at tolke. Jeg er usikker på, hvad det er, der sker, siger Blikra tirsdag aften.

Han havde tidligere på dagen udtalt, at der efter alt at dømme ville ske et skred på fjeldet tirsdag aften.

- Men nu er situationen kaotisk, og målingerne er vanskelige at tolke. Vi er lidt bange for at det skal stabilisere sig igen. Vi håber, at det er gået så langt, at der ikke er nogen vej tilbage. Af hensyn til beboerne er det bedst, hvis skredet sker, siger han.

Det 1294 meter høje fjeld i Rauma i det nordvestlige Norge har længe været på grænsen til et skred. Det vil kunne få mere end 100.000 kubikmeter til at skride ned fra stor højde.

Bevægelserne i fjeldmasserne tog voldsomt til natten til tirsdag og fortsatte i samme tempo det meste af dagen, Men situationen var tirsdag aften blevet mere uklar.

Resultater fra målinger tyder ifølge geologerne på, at det er på et begrænset parti af fjeldet, at skredet vil ske.

Amtmand Andreas Hustad siger, at politiet mener, at det har gjort alt, hvad der er nødvendigt - blandt andet med evakueringer og sikring af området.

Når skredet kommer, vil vejen E136, der går gennem dalen, blive lukket. Den vil blive genåbnet, så snart det er forsvarligt.

Tirsdag formiddag blev folk, der opholdt sig i nærheden af fjeldet, bedt om at være i nærheden af deres biler. De blev også frarådet at indånde det støv, der vil være i luften, når skredet sker.

Fra at bevæge sig 6-7 millimeter i døgnet de forrige dage gik stenmasserne mandag over til at bevæge sig 2-2,5 centimeter i døgnet.

Det var store mængder nedbør søndag aften, der udløste den øgede bevægelse.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip