Ghani står til sejr ved afghansk valg

Den tidligere finansminister Ashraf Ghani får 56,4 procent af stemmerne ved præsidentvalget i Afghanistan, viser de foreløbige resultater fra valgkommissionen.

Hans modkandidat, den tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah, har fået 43,6 procent af stemmerne.

Men formanden for valgkommissionen, Ahmad Yusuf Nuristani, understreger, at det er et foreløbigt resultat, og at der har været en række uregelmæssigheder ved valget, som fortsat undersøges.

Det konstateres, at en række lokale valgembedsmænd er blevet bestukket af parterne i præsidentopgøret, og at en del af svindlen har fulgt de etniske skillelinjer i landet.

Over otte millioner stemte ved anden runde af præsidentvalget den 14. juni, og det er langt højere end ventet.

Antallet vil formentlig føre til nye beskyldninger om valgsvindel.

Abdullah mener, at for få af de 23.000 valgsteder er blevet undersøgt for mulig valgsvindel. Ghani havde accepteret, at 7000 valgsteder blev gransket.

En talsmand for Abdullah havde på forhånd meddelt, at den 53-årige politiker ikke ville anerkende det foreløbige resultat.

- Hvis de meddeler resultatet, så vil vi ikke anerkende det, sagde han til nyhedsbureauet AFP.

De vestlige lande, der har haft soldater i landet siden 2001, hvor Taliban-regimet blev fordrevet, er bekymret for, at beskyldningerne om valgsvindel vil udløse uro i Afghanistan.

Det samme var valgkommissionens formand, der indtrængende har opfordret sine landsmænd til at afvente det endelige resultat, som flere gange er blevet forsinket.

Den 65-årige Ghani er pashtun, som er den største befolkningsgruppe i Afghanistan, mens Abdullah er tadsjiker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip