Ghani: Vi kan sørge for egen sikkerhed inden for få år

25/03/2015 23:25

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Afghanistan kan selv sørge for sikkerheden inden for dette årti, siger landets præsident, Ashraf Ghani, onsdag i en tale til USA's kongres.

- Jeg ved, at det amerikanske folk stiller det samme spørgsmål som det afghanske folk: Hvornår vil vi have ressourcerne til at sikre en holdbar base for vores operationer?, spørger Ghani i en tale til Kongressen.

- Svaret er, at det kan vi inden for et årti, siger han.

Talen blev holdt dagen efter, at USA meddelte, at landet vil beholde de nuværende 9800 amerikanske soldater i Afghanistan frem til udgangen af 2016.

I tidligere udmeldinger fra den amerikanske regering har det heddet, at antallet af soldater skulle skæres ned til 5000 inden udgangen af indeværende år.

Præsident Ghani takker USA for indsatsen indtil videre og hylder den nye fase, forholdet mellem de to lande er gået ind i.

Han lover, at Afghanistan ikke igen vil blive et sted, hvor terrorgrupper har gode vækstbetingelser. Heller ikke nu, hvor den nye og hastigt voksende bevægelse Islamisk Stat forsøger at udnytte det langvarige kaos i Afghanistan.

- Terrorbevægelser, hvis mål er at destabilisere enhver stat i regionen, leder efter nye baser at operere ud fra. Vi er frontlinjen, siger han i talen til kongresmedlemmerne.

- Terroristerne anerkender hverken grænser eller har brug for pas for at sprede deres budskab om had og splid, siger Ghani.

USA's præsident, Barack Obama, har sagt, at hans regering vil forsøge at få finansiering på plads til at støtte den afghanske hær frem til 2017, og at USA dertil vil give omkring 800 millioner dollar (5,4 milliarder kroner) i årlig udviklingsbistand.

Nato vil fortsat også være til stede i Afghanistan for at træne, rådgive og hjælpe de afghanske sikkerhedsstyrker.

/ritzau/dpa