Gidsler er hjemme igen efter fængselsophold i Nordkorea

To amerikanske statsborgere, der lørdag blev løsladt fra fangenskab i Nordkorea, er tidligt søndag morgen dansk tid ankommet til USA, viser direkte tv-billeder fra CNN.

Løsladelsen af Kenneth Bae og Matthew Miller sker kun to uger efter, at den nordkoreanske regering løslod en tredje amerikaner.

Den 42-årige Kenneth Bae, der er af koreansk herkomst, blev anholdt i 2012 og dømt til 15 års hårdt arbejde for forbrydelser mod staten.

Ved ankomsten til USA takker Bae såvel USA's præsident Barack Obama som den nordkoreanske regering for sin frihed. Samtidig sætter han også pris på de tanker og bønner fra folk, som har støttet ham.

- Tak til alle der har støttet mig, opløftet mig og ikke glemt mig, siger Kenneth Bae i en kort udtalelse efter hjemkomsten, ifølge CNN.

Da han steg ud af flyet på en militærbase i den amerikanske delstat Washington søndag, krammede han familie og venner, der var til stede.

Det samme gjaldt 24-årige Matthew Miller, der i Nordkorea var anklaget for spionage og havde fået en dom på seks års strafarbejde.

USA's regering sendte lørdag en særlig tak til den svenske regering "for dens utrættelige anstrengelser for at kunne sikre Baes og Millers frihed".

USA har ikke selv en ambassade i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, fordi de to lande ikke har diplomatiske forbindelser. Det er derfor den svenske ambassade, der har varetaget USA's interesser.

Frigivelserne af amerikanerne kan være et signal fra Nordkorea om, at landet er villig til at forhandle med USA og stormagterne om det nordkoreanske atomvåbenprogram og om en generel nedtrapning af spændingerne på den koreanske halvø.

/ritzau/

 

Dagens Gossip