Giftlinjen om ovnrens-gate: Pas på med det farlige rengørings-trick

I går bragte Dagens.dk historien om en 46-årig kvinde fra Viborg, som blev indlagt og fik hjertestop efter at have forsøgt at rense sin ovn med en populær opskrift.

Kvinden havde læst om tricket, som norske Elisabeth Jensen havde haft stor succes med, og som flere medier, blandt andre Dagens.dk, bragte opskriften på.

LÆS OGSÅ: Advarsel mod "ren-ovn-trick": Jysk mor ligger i koma

Det populære ovnrens-trick inkluderer brug af salmiak-spiritus, og det kan muligvis være det, der gik galt for den 46-årige viborgenser. Hun begyndte at svede voldsomt efter at hun sandsynligvis indåndede dampe fra salmiakspiritussen. Kvinden blev fluks indlagt på Viborg Skadestue, og kort efter fik hun hjertestop.

- Det lykkedes lægerne at genoplive hende til sidst. Nu ligger hun i koma med respirator på Skejby Sygehus, sagde kvindens søn, David Møller, i går til Dagens.dk.

Hos Giftlinjen forklarer overlæge på Bispebjerg Hospital, Niels Ebbehøj, at man efter den norske ovnrens-opskrift begyndte at florere på de sociale medier, har fået omkring 10 opkald fra folk, som har haft gener efter at forsøge sig med tricket.

- Tredobbelt salmiakspiritus er noget af det mest irritative, vi har. Prøver man at stikke næsen over en flaske med det og indånde, kan det næsten ikke lade sig gøre, siger Niels Ebbehøj til Dagens.dk.

LÆS OGSÅ: Pas på børnene: Kræftfremkaldende-stoffer fundet i balloner

Han kan ikke udtale sig konkret i sagen om kvinden for Viborg, fordi han ikke ved nok om den specifikke situation.

- Men den opskrift, der har floreret på nettet, er ikke særligt præcis, og det kan betyde, at nogle ikke følger den helt nøje, siger Niels Ebbehøj.

Han forklarer, at så længe ovnlågen er lukket, florerer dampene kun inde i ovnen. Men har man åbnet lågen, udvikler det sig pludselig til et kemisk eksperiment i køkkenet. Og det kan have fatale følger.

- Har man for eksempel astma eller rygerlunger, er der stor sandsynlighed for, at det kan give et hjertestop, siger Niels Ebbehøj.

LÆS OGSÅ: Forbered dig: Kæmpe-edderkopper invaderer danske hjem

Ifølge gift-overlægen er der endnu en risiko ved den farlige ovnrens-opskrift.hos Hos Giftlinjen får man hvert år mange henvendelser om både børn og voksne, som er kommet til at drikke farlige kemikalier, som har været opbevaret i køkkenet. Så alene det at have tredobbelt salmiakspiritus opbevaret i hjemmet indebærer en risiko, forklarer Niels Ebbehøj.

Ud af de omkring 10 henvendelser om salmiakspiritus, som Giftlinjen har modtaget, har kun den om kvinden fra Viborg været alvorlig. De andre henvendelse har drejet sig om hudirritationer, som er gået over igen.

I forbindelse med, at Dagens.dk bragte norske Elisabeth Jensens opskrift på ovn-rengøring, kommenterede flere, at netop den metode i mange år har været brugt i store industrikøkkener.

- Men i industrikøkkener har man også en langt bedre udluftning end i et privat hjem. Og desuden har man en brugsanvisning, som man følger nøje, siger Niels Ebbehøj, som understreger, at det ikke nødvendigivs er en god idé, selvom industrien gør brug af den.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip