Gigantisk korruptionssag belaster Sydafrikas præsident Zuma

En domstol i Sydafrika siger, at der på ny skal tages stilling til en afgørelse hos statsanklagemyndigheden om at opgive over 700 korruptionsanklager rettet mod præsident Jacob Zuma.

Det øger presset mod den i forvejen trængte præsident.

"Beslutningen om at opgive anklagerne mod Zuma er irrationel og bør genovervejes", siger domstolen i en opsigtsvækkende kendelse.

Statsanklagemyndigheden siger, at den har brug for tid til at studere fredagens kendelse, som ophæver en beslutning fra 2009 om at opgive 783 anklager om korruption mod Zuma.

Ved beslutningen om at opgive sagen i 2009 blev der blandt andet henvist til ulovlige telefonaflytninger, der afslørede, at der havde været politisk indblanding. Lydoptagelserne blev offentliggjort i 2014 efter en fem år lang retssag.

Oppositionslederen Mmusi Maimane, der leder det vigtigste oppositionsparti, Den Demokratiske Alliance, DA, siger, at fredagens kendelse er en sejr for retssamfundet i Sydafrika.

- Jacob Zuma må retsforfølges. Han må på anklagebænken, siger han.

Kendelsen betyder ikke, at anklagerne mod Zuma automatisk gælder igen. Men den betyder, at der skal indledes en proces, hvor anklagemyndigheden og retssystemet igen må tage stilling, hvorvidt der skal rejses sag mod præsidenten.

Det er ikke umiddelbart klart, om Zuma vil appellere fredagens kendelse.

Anklagerne mod Zuma blev opgivet få uger før præsidentvalget i 2009. Valget blev vundet af Zuma.

Dommeren i sagen Aubrey Ledwaba siger, at det var irrationalt, at chefanklageren dengang kaldte sagen for "irrational".

Den 74-årige Zuma, der var leder af Den Afrikanske Nationalkongres, blev beskyldt for pengeafpresning, svindel og korruption, som angivelig begyndte i 2001 og blandt andet var forbundet med det franske våbenfirma Thales.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip