Gigtforening: Mange kommuner svigter genoptræning

Kun en tredjedel af landets kommuner lever op til ansvaret om at give patienter et ordentligt genoptræningsforløb, lyder det fra Gigtforeningen.

Blandt andet derfor offentliggør regeringen torsdag et nyt forslag, der skal give eksempelvis svært hjerneskadede patienter vished for, hvornår de kan komme i gang med genoptræningen. Og det er positivt, lyder det fra foreningen.

- Vi ved, at kun en tredjedel af landets kommuner lever op til ansvaret om at give patienter, herunder gigtpatienter, tryghed og vished omkring deres genoptræningsforløb.

- En tidsfrist og mere konkrete krav til kommunerne kan sikre, at det bliver bedre fremover og dermed gøre en stor forskel for den enkelte, siger direktør i Gigtforeningen, Lene Witte, i en pressemeddelelse.

Inden patienten udskrives fra hospitalet, skal lægerne angive en tidsfrist for, hvornår genoptræningen skal indledes. Kommunerne har pligt til at leve op til tidsfristen, der er individuel.

Hvornår patienter kommer i genoptræning, kan have stor betydning for deres mulighed for at genvinde hele eller dele af deres fysiske og mentale evner.

- Det er en god idé at fastsætte en dato for, hvornår genoptræningen senest skal sættes i gang. Det vil særligt få positiv betydning for de patienter, der er udsatte, og derfor ikke har råd til at miste unødig muskelmasse eller styrke, siger Lene Witte.

Hvert år får omkring 2000 patienter svære hjerneskader, og ofte skal de gennemgå et omfattende og langvarigt genoptræningsforløb for at vende tilbage til livet.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil derfor forpligte regionerne til at give patienter med de mest omfattende behov en genoptræningsplan.

- Man skal huske på, at lange sygeforløb i forvejen oftest er forbundet med stor usikkerhed og mange ubekendte, for eksempel om fremtiden på arbejdsmarkedet og privatøkonomien, siger Lene Witte.

/ritzau/

 

Dagens Gossip