Giv de gråhårede baghjul: Her er guiden til de unge vælgere

Det er den midaldrende masse, som har mest at skulle have sagt ved de forskellige valg.

Men det kan den nye generation af vælgere sagtens lave om på, hvis flere hopper i valgboksen 18. juni til folketingsvalg.

Hvis man er en af dem, som ikke mener, de gråhårede skal løbe med hele magten, giver Jens Olav Dahlgaard gode råd til de nye stemmegivere.

Læs også: Yahya Hassan mangler 7.000 vælgererklæringer

Han er klog på politik, valg og valgdeltagelse, og er Ph.D-studerende på det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

- At stemme er jo at give sin mening med, så derfor er det den eneste måde, man kan blive hørt på ved et valg, siger han.

Han anbefaler, at man laver en plan for valgdagen, så man er sikker på, at man kommer afsted.

Du er klog nok
Derudover kan det være godt at aftale med nogen, at man kan følges.

Man er meget mere tilbøjelig til at få taget sig sammen, hvis man forpligter sig til at følges med nogen, og hvis det er ens første valg, kan man jo tage derhen med en, som har prøvet det før.

Til dem, som bare ikke ved, hvor de skal sætte deres kryds, anbefaler Dahlgaard at prøve de quizzer, som ligger på nettet, som kan fortælle dig, hvilken kandidat, man eventuelt kan stemme på.

En af grundene til at valgdeltagelsen er mindre blandt unge mennesker er fordi, de er bange for, de ikke ved nok til at give deres stemme.

Læs også: Tyvstart koster partier 40 kroner per ulovlig valgplakat

- Der er jo ikke nogen, som bestemmer, om du er klog nok. Alle har ret til at stemme, og man skal bare stemme på det, man tror er rigtigt, siger Dahlgaard.

Til sidst næver han, at det er supernemt, at brevstemme, hvis man skal noget på selve valgdagen. Man kan tage ind på et hvilket som helst borgerservice sted og medbringe billedlegitimation.

Her kan man så afgive sin stemme i ro og mag før den egentlige dag.

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip