Glædeligt penge-nyt til boligejerne

Emil Martesen

4 uger siden

|

18/06/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er der glædeligt penge-nyt.

Dagens topnyheder

Interessen for danske realkreditobligationer har fået et markant løft fra europæiske investorer.

Det viser nye tal fra Nationalbanken.

I årets første kvartal steg de europæiske investorers beholdning af danske fastforrentede realkreditobligationer med 2,2 milliarder kroner, og det markerer det første opsving efter syv kvartaler med nedgang.

Og det falder på et tørt sted, fortæller chefanalytiker hos Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard:

"Det er godt nyt, at vi har en så stor base af europæiske investorer, der har en vedvarende appetit på danske realkreditobligationer, og som nu øger deres beholdning", siger han ifølge Ekstra Bladet.

Ændringen betyder, at europæiske investorer nu ejer 22,1 procent af alle danske realkreditobligationer med fast rente.

Men det har været en turbulent periode, da de europæiske investeringer i danske realkreditobligationer stadig er 45 milliarder kroner lavere end for to år siden:

"Danske boligejere har også mindre fastforrentet realkreditgæld nu end tidligere. Den samlede realkreditkage er med andre ord blevet mindre, men de europæiske investorer har en større del af den nu mindre kage", lyder det fra chefanalytikeren inden han tilføjer, at danskernes lavere realkreditgæld med fast rente skyldes, at mange benyttede de stigende renter til at konvertere deres lån.

I kontrast til de europæiske investorer, er det især japanske investorer, der har reduceret deres ejerandel af danske realkreditobligationer. Den forskel kan spores tilbage til de internationale finansmarkeder, hvor renten på realkreditlån fastsættes.

Centralbankernes renteforhøjelser har øget renterne generelt, hvilket også har gjort danske realkreditobligationer mere attraktive.

Han understreger, at det er en positiv udvikling, at de udenlandske ejere af danske realkreditobligationer primært befinder sig i Europa. Det skaber en stabilitet og tiltro til markedet, som danske boligejere kan drage fordel af.

Samlet set ejer udenlandske investorer omkring 28 procent af de danske realkreditobligationer, selvom denne andel toppede på 35 procent i 2020.

Den stigende interesse fra europæiske investorer kan således bidrage til mere gunstige vilkår for danske boligejere, der søger fastforrentede lån, og markerer et vigtigt vendepunkt for markedet for danske realkreditobligationer.