Globalisering og innovative narkokriminelle udfordrer EU

05/04/2016 15:32

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Narkotikamarkedet i Europa har kronede dage takket være globaliseringen.

Der blev brugt mindst 180 milliarder kroner på narkotika i Europa sidste år. Det estimerer Europol og EU's narkoagentur, EMCDDA, i en ny rapport tirsdag.

Rapporten er et oplæg til, hvordan bekæmpelsen af narkohandel i Europa kan forbedres.

- Stoffer skader vores samfund og folkesundheden, de fører til vold og korrumperer. De forvrænger økonomier og kan være med til at ødelægge miljøet, siger Dimitris Avramopoulos, EU's kommissær for indenrigsanliggender og migration.

Markedet for ulovlige stoffer er "i konstant udvikling, tilpasningsdygtigt og opportunistisk", og de innovative kriminelle grupper finder ifølge rapporten konstant nye måder at udfordre myndighederne på.

Dels tager narkotikahandlerne den nyeste teknologi i brug, eksempelvis internettets muligheder for anonymitet via krypterede forbindelser og handel med virtuelle valutaer såsom bitcoins.

Samtidig giver øget international handel nye udfordringer for politiet i form af et vrimmel af handelsruter og rig mulighed for at gemme stoffer om bord på eksempelvis shippingcontainere.

Desuden er der i stigende grad forbindelse mellem narkotikahandel og andre former for kriminalitet, herunder menneskesmugling og ulovlig våbenhandel.

- Det er en vigtig prioritet for os alle og en væsentlig trussel mod EU's interne sikkerhed. Flere og flere kriminelle grupper er aktive på adskillige områder. Det gælder to tredjedele af dem, der handler med stoffer, siger Europol-chef Rob Wainwright.

Som en ubehagelig illustrationen af den tendens havde flere af de involverede i angrebene på Bruxelles den 22. marts narkodomme bag sig.

Der er dog ikke fundet systematiske forbindelserne mellem narkohandel og terrorisme i Europa, understreger Rob Wainwright.

/ritzau/