God forretning: Staten tjener på at låne penge

Det er en god forretning for finansminister Bjarne Corydon (S) at optage lån på statens vegne. Staten skal kun betale 99,20 kroner tilbage for hver 100 kroner, den lånte ved salg af toårige statsobligationer tirsdag.

Den effektive rente på den to-årige statsobligation blev på minus 0,04 procent. Ifølge Sydbank er det et fald på 0,24 procentpoint siden den seneste auktion i april. Samtidig er det første gang siden kriseåret 2012, at renten er negativ.

- Den prekære situation, hvor den danske stat får penge for at låne, er opstået, fordi alternativet for de banker, som køber toårige statsobligationer er at placere pengene til en endnu mere negativ rente hos enten ECB eller Danmarks Nationalbank, siger makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen i en skriftlig kommentar.

Men i økonomi er der ikke noget, der er godt, uden at det samtidig er skidt for noget andet. Negativ rente er godt for statskassens renteudgifter, men den er samtidig også et krisetegn.

- Den negative rente er et krisetegn, men økonomien er væsentligt stærkere i dag end sidst, den danske stat fik penge for at låne i to år. Det var i 2012.

- Da var der bål og brand i europæisk økonomi, og flere frygtede et decideret sammenbrud i eurozonen. Så galt står det ikke til nu. Der er blevet lagt et nogenlunde tæt låg på gældskrisen, siger Peter Bojsen Jakobsen.

På den hjemlige scene er økonomien også væsentlig stærkere i dag, end tilfældet var i 2012, selv om udsigterne til økonomisk vækst er beherskede.

Den lave rente på den to-årige statsobligation skyldes en forventning om, at ECB - Den Europæiske Centralbank - og dermed også Danmarks Nationalbank - fastholder det rekordlave renteniveau.

- Samtidig er de lave renter også en cadeau til dansk økonomi, da det er et klart tegn på, at investorerne er yderst komfortable ved at låne penge ud til den danske stat, siger Peter Bojsen Jakobsen, Sydbank.

/ritzau/

 

Dagens Gossip